Ωραίο το χιόνι… ακόμη ωραιότερα τα μάτια μας. Οι σοβαροί κίνδυνοι από μία βόλτα χωρίς προστασία…

Κοινωνία

Από τη στιγμή που οι βουνοκορφές γεμίζουν με χιόνια καλό είναι να γνωρίζουμε και τους κινδύνους που… παραμονεύουν για την υγεία μας, αν δεν είμαστε κατάλληλα εξοπλισμένοι.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την έκθεση των ματιών μας στο χιόνι απ΄ότι το καλοκαίρι στην παραλία.
Όπως επισημαίνει στο Πρακτορείο Fm η χειρουργός-οφθαλμίατρος, Κωνσταντίνα Κουφαλά, οι ακτίνες του ήλιου είναι δυόμιση φορές πιο επικίνδυνες στις χιονισμένες πλαγιές απ’ ό,τι είναι στις παραλίες, διότι η αντανάκλαση είναι πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στις παραλίες αντανακλάται περίπου το 15-20% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο φρέσκο χιόνι το ποσοστό φτάνει το 80%.
Η ποσότητα του φωτός που δέχονται τα μάτια μας αυξάνεται κατά 4% για κάθε 300 μέτρα υψομέτρου, κάτι που πρέπει να γνωρίζουν σκιέρ και ορειβάτες.
Σύμφωνα με την κ. Κουφαλά η πιο συχνή επίπτωση είναι η φωτοκερατίτιδα που έχει πολύ έντονο πόνο, αίσθηση καψίματος, ξένου σώματος στα μάτια, συνεχή δακρύρροια, κοκκινίλα , ελάττωση της όρασης και δυσκολία στο να ανοίξουν τα μάτια.
Όπως αναφέρει η χειρουργός, η φωτοκερατίτιδα δεν εμφανίζεται αμέσως, αλλά λίγες ώρες μετά την έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, και ενίοτε συνοδεύεται με δερματικό έγκαυμα στο πρόσωπο.
Δεν προκαλείται μόνιμη τύφλωση, συνήθως η μείωση της όρασης είναι παροδική, και επανέρχεται μετά από μία δύο ημέρες. Τα συμπτώματα φεύγουν από μόνα τους χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν πρέπει κανείς να παραμένει σε εξωτερικό χώρο, γιατί έτσι επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου, ενώ ιδιαιτέρως βοηθητική είναι η ενστάλαξη τεχνητών δακρύων που πρέπει να παίρνουν πάντα μαζί τους οι σκιέρ, καθώς και οι κρύες κομπρέσες που μειώνουν τη φλεγμονή. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται παυσίπονο και εννοείται αν είναι εφικτό επίσκεψη στον οφθαλμίατρο.

Παράλληλα, η συχνή έκθεση των ματιών στον ήλιο επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης τους. Εκτός από το σχηματισμό καταρράκτη στην τρίτη ηλικία, μπορεί να επισυμβούν εμφάνιση περισσοτέρων ρυτίδων γύρω από τα μάτια, αυξημένο ρίσκο για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, αλλά και εμφάνιση προνεοπλασματικών αλλοιώσεων, όπως είναι η ακτινική κεράτωση. σύμφωνα με την κα Κουφαλά, Ακόμη κακοήθεις νεοπλασίες όπως είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, αλλά και μελάνωμα που είναι μεν το πιο σπάνιο, παράλληλα δε και το πιο σοβαρό.
Τα άτομα που επιδίδονται σε υπαίθριες δραστηριότητες πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου που φιλτράρουν στο 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται ότι προσφέρεται 100% προστασία από UVA και UVB, για αυτό ποτέ δεν πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά από πλανόδιους. Πηγή, ΑΜΠΕ