Μην ξαφνιαστείτε… Αλλάζει όψη η Πλατεία Συντάγματος. Οι συνήθειες που κόβονται… Οι παρεμβάσεις

Κοινωνία

Μετά την Βασ. Όλγας και την Πανεπιστημίου, ο Μεγάλος Περίπατος της  πόλης κάνει το επόμενο βήμα στην Πλατεία Συντάγματος και βέβαια αναμένονται σοβαρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες της πρωτεύουσας. Και ως εκ τούτου, ενδεχομένως και σοβαρές «ανωμαλίες» στην κυκλοφορία που θα φέρουν και αντιδράσεις…

Οι παρεμβάσεις που ήδη ξεκίνησαν στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, απελευθερώνουν περισσότερο δημόσιο χώρο, στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της πρωτεύουσας. Παράλληλα τίθενται σε ισχύ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την ομαλή διέλευση όλων των οχημάτων.

Θα δημιουργηθεί νέος επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας. Στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως), προεκτείνεται το πεζοδρόμιο. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποδίδονται στους πεζούς δύο επιπλέον λωρίδες.

Εξαιτίας της παρέμβασης, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος στο εξής θα απομείνουν 3 λωρίδες ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα και 1 λωρίδα αποκλειστικά για τα λεωφορεία. Ειδικά δε γι’ αυτά, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ερμού και Μητροπόλεως θα δημιουργηθεί εσοχή για τη στάση των λεωφορείων.

Η συνηθισμένη, εδώ και πολλά χρόνια, συνήθεια της άτυπης πιάτσας ταξί σχεδόν σε όλο το τόξο, από την Καραγιώργη Σερβίας έως τη Μητροπόλεως, καταργείται. Προς το παρόν από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου θα μπορούν να διέρχονται και να κάνουν στάση για επιβίβαση/αποβίβαση τα ΜΜΜ όσο και τα ταξί. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται διαρκώς εκεί, με αυξημένη παρουσία, για τον συστηματικό έλεγχο της στάσης και της στάθμευσης, στο σύνολο των οδών της περιοχής.
Για τα ταξί προβλέπεται η παλιά πιάτσα της οδού Όθωνος, καθώς και μία νέα, στην «ανάποδη» Καραγιώργη Σερβίας, στο κομμάτι από την οδό Βουλής έως την πάνω γωνία του Public. Η αντιδρόμηση της Καρ. Σερβίας, μαζί με το ντόμινο των αλλαγών που προκύπτουν αναπόφευκτα στο τετράγωνο μέχρι την Παλαιά Βουλή, είναι και το πιο ευαίσθητο σημείο του Μεγάλου Περιπάτου σε αυτή τη φάση.

Μεγάλος Περίπατος: Στο Σύνταγμα η δεύτερη «νευρική κρίση» των ...