Συμβουλή επιστημόνων: Τρώτε τακτικά χουρμάδες γιατί “μπλοκάρουν” σοβαρές ασθένειες

Διατροφή

Πολλές έρευνες επιστημόνων εστιάζουν στους χουρμάδες καθώς έχουν διαπιστώσει πως έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η καθημερινή κατανάλωση χουρμάδων έχει μεγάλα διατροφικά οφέλη, καθώς περιέχουν χαλκό, κάλιο, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β-6 και μαγνήσιο.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με την θρεπτική αξία των χουρμάδων, διαπίστωσε ότι οι καρποί περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά – χημικές ουσίες που «μπλοκάρουν» ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν ζημιά στα κύτταρα του σώματος, ενώ έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι χουρμάδες περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, μια ομάδα αντιοξειδωτικών που πιστεύεται ότι βοηθούν στην μείωση του ποσοστού επιπολασμού και της θνησιμότητας του καρκίνου, καθώς και βήτα-γλυκάνη D – μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε πειράματα σε ζώα.

Οι χουρμάδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν υψηλά επίπεδα καλίου, που είναι γνωστό για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μαγγάνιο, χαλκό και το σελήνιο, στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των ιχνοστοιχείων που περιέχονται στους χουρμάδες  καθιστά τους καρπούς αυτούς ωφέλιμους για την υγεία, ενώ οι χουρμάδες επίσης βοηθούν το σώμα να μεταβολίζει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε λίπος.

Χουρµάδες µε γκερεµέζι - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Επίσης έρευνες διαπίστωσαν και παρακάτω τις θεραπευτικές ιδιότητές τους:

Καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος

Αν έχετε προβλήματα, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα, οι χουρμάδες θα σας βοηθήσουν. Περιέχουν ίνες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και όχι μόνο. Συνιστώνται ακόμη και σε θεραπείες για αιμορροΐδες.

Λειτουργούν ως παυσίπονα

Επειδή περιέχουν πολύ μαγνήσιο (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) οι χουρμάδες μπορούν να ανακουφίσουν τους πόνους και να μειώσουν το πρήξιμο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο στο φρούτο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής φλεγμονής και του εν γένει κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τι κερδίζετε αν τρώτε 3 χουρμάδες την ημέρα

Πιο υγιής εγκυμοσύνη

Μια μελέτη που έγινε στο UST εξέτασε το πόσο μπορεί να βοηθήσουν οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι ερευνητές εξέτασαν 69 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, εκείνες που έτρωγαν αυτό το  φρούτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων εγκυμοσύνης, είχαν πιο ήπιο τοκετό. Βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους μετά από μια εγκυμοσύνη.

Για την μείωση της υπέρτασης και την αποφυγή εγκεφαλικού επεισοδίου

Το μαγνήσιο στους χουρμάδες έχει ακόμα μία λειτουργία, καθώς συμβάλλει στην μείωση της υπέρτασης. Επίσης, και το κάλιο που περιέχουν βοηθά την λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το μαγνήσιο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 10% για κάθε εκατό χιλιοστόγραμμα που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Πηγή, επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, International Journal of Clinical and Experimental Medicine