Γιατί οι καρδιολόγοι συστήνουν τη θρησκευτική νηστεία… Τι αποκαλύπτεται από έρευνες

Διατροφή Υγεία

Γνωρίζετε ότι η θρησκευτική νηστεία ελαττώνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής & στεφανιαίας νόσου;

Μέχρι σήμερα έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι η ιδανική δίαιτα που ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και να εμφανισθεί ένας καρκίνος του πεπτικού συστήματος.

Στην Ελλάδα η θρησκευτική νηστεία αποτελεί συνώνυμο της μεσογειακής δίαιτας. H χορτοφαγία, η αποφυγή κατανάλωσης κρέατος καθώς και τυροκομικών αποτελεί τη βάση της δίαιτας. Εάν λοιπόν κάποιος τηρήσει τις θρησκευτικές νηστείες όλου του έτους, η χορτοφαγία και η αποφυγή λιπαρών επεκτείνεται σε 150 με 160 ημέρες.

Μελέτες που δημοσιεύονται στο αμερικανικό περιοδικό Αmerican Journal of Clinical Nutrition, παίρνουν θέση υπέρ της κλασικής χορτοφαγίας δηλαδή της θρησκευτικής νηστείας:

Στην 1η μελέτη συμμετείχαν 44.500 άτομα και στα 11 χρόνια που διήρκεσε, 169 άτομα χάθηκαν από καρδιακή προσβολή, ενώ 1.066 νοσηλεύτηκαν για τον ίδιο λόγο σε νοσοκομείο. Συγκριτικά με τους μη χορτοφάγους, οι χορτοφάγοι είχαν μια εντυπωσιακή ελάττωση του καρδιακού κινδύνου, της τάξης του 32%. Οι χορτοφάγοι επίσης είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερη χοληστερίνη και μικρότερο σωματικό βάρος, συγκριτικά με τους μη χορτοφάγους.

Στη 2η μελέτη, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα 15.100 χορτοφάγων και 29.440 ατόμων που έτρωγαν κυρίως κρέας και ψάρι. Υποστηρίζουν ότι οι αμιγείς χορτοφάγοι θα πρέπει να παίρνουν βιταμίνες και άλλα ιχνοστοιχεία όπως π.χ. σίδηρο, που στερούνται από τη μη κατανάλωση κρέατος εκτός εάν η χορτοφαγία είναι διαλειμματική. Δηλαδή να συμβαίνει τις μισές μέρες του χρόνου, όπως δηλαδή γίνεται, τηρώντας τις θρησκευτικές νηστείες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, εκτός από τα πνευματικά οφέλη που προσφέρει κατά την εκκλησία μας η θρησκευτική νηστεία, βλέπουμε ότι το όφελος της επεκτείνεται και στην καρδιαγγειακή μας υγεία, όπως επισημναίνει ο δρ. Ηλίας Τσούγκος, Διευθυντής ΣΤ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

Loading