Τους αλλάζουν τα φώτα… Τέλος στην απαράδεκτη εικόνα των μνημείων της Ακρόπολης

Πολιτισμός

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες της μια νέα αναβαθμισμένη εικόνα του κορυφαίου μνημείου της.

Τη συνολική δαπάνη για την μελέτη και το έργο του φωτισμού καλύπτεται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει αναλάβει και το κόστος εγκατάστασης στο μνημείο του ανελκυστήρα πλαγιάς.

H μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, τα οποία είναι καλύτερα αισθητικά, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών της Ακρόπολης, που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριλαμβάνει το Ηρώδειο, τη στοά του Ευμένους, το Ασκληπιείο, το Διονυσιακό Θέατρο, το μνημείο Θρασύλλου, όπως και τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος.

Αποτέλεσμα εικόνας για τη στοά του Ευμένους

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει χαρακτηριστεί απαράδεκτη: Ακατάλληλοι λαμπτήρες, μετακινήσεις προβολέων, ακαταλληλότητα φωτισμού του ναού της Νίκης, φθορά φίλτρων και φωτιστικών σωμάτων, μη λειτουργία περιμετρικών προβολέων του βράχου και του Διονυσιακού Θεάτρου, αυθαίρετη τοποθέτηση φωτιστικών, καταστροφή προβολέων από το κεραυνικό πλήγμα της προηγούμενης χρονιάς, έλλειψη λαμπτήρων HID στην αγορά, χρήση μεγάλου αριθμού λαμπτήρων.

Ειδικότερα στη βόρεια και την ανατολική κλιτύ του βράχου παρατηρούνται τα προβλήματα όπως: κακή στόχευση φωτιστικών και ανομοιόμορφη ένταση του φωτισμού, φύτευση που παρεμποδίζει τις δέσμες φωτός, άναρχα τοποθετημένη καλωδίωση, παρεμβαλλόμενες κατασκευές που εξυπηρετούν τις αναστηλωτικές εργασίες (σκαλωσιές, γερανοί) και δυσμενές ανάγλυφο εδάφους.

Η πρόταση που εγκρίθηκε προβλέπει την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων τύπου HID με λαμπτήρες τύπου LED, που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων για 20-25 χρόνια, με ελάχιστο κόστος συντήρησης, ενώ τα φωτοτεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους είναι ίδια αν όχι καλύτερα.

Ο φωτισμός της Ακρόπολης, των βράχων και των μνημείων της Νότιας Κλιτύος, λόγω κορωνοϊού υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Ιουλίου.