Διάβασαν το άρθρο 1.031
Ρεκόρ όλων των εποχών σημειώνουν οι ελληνικές εξαγωγές ακτινιδίου, καθώς οι ποσότητες που διακινήθηκαν στις αγορές του εξωτερικού ανέρχονταν μέχρι χθες σε 156.350 τόνους, με εκτίμηση να φτάσουν τους 165.000 τόνους, έναντι 119.772 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Το 60% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, ενώ από τις τρίτες χώρες ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές σε Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουκρανία, Τουρκία και Αίγυπτο.
Το ακτινίδιο είναι πρώτο στις ελληνικές εξαγωγές σε αξία στον κλάδο των φρούτων και λαχανικών με είσπραξη 150.945.639 ευρώ το 2017/18.
Τα οφέλη στον οργανισμό μας
Τα ακτινίδια είναι τροφή πυκνή σε θρεπτικές ουσίες και χαμηλή σε θερμίδες. Στα πιθανά οφέλη στην υγεία περιλαμβάνονται η υγιής υφή του δέρματος, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών όπως το ακτινίδιο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και θνησιμότητας.
Οι ίνες και το κάλιο στο ακτινίδιο στηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Σε έρευνα, όσοι κατανάλωναν 4.069 mg καλίου την ημέρα είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό. Ενδεικτικά, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C και από το πορτοκάλι. Περιέχει επίσης μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση, τα οποία προστατεύουν το DNA.
Έχει αντιγηραντική δράση λόγω των βιταμινών Α, C και E, οι οποίες καταπολεμούν τη δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλούν ρυτίδες και δρουν ενάντια στην ξηρότητα του δέρματος.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βοηθούν επίσης την καλή λειτουργία του εντέρου, την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Συμβάλλει τέλος στην προστασία της όρασης από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη που περιέχει.
Επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα με δύο ακτινίδια την ημέρα θα δώσουν στον οργανισμό σας όλα όσα χρειάζεται. Προτιμήστε να τα τρώτε ώριμα, γιατί έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία.
Προφυλάξεις
Οι βήτα αναστολείς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Τροφές υψηλές σε κάλιο, όπως η μπανάνα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο όταν κάποιος λαμβάνει βήτα αναστολείς.
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για όσους δεν έχουν πλήρη λειτουργία νεφρών. Αν τα νεφρά δεν μπορούν αν αποβάλλουν το υπερβάλλον κάλιο από το αίμα μπορεί να επέλθει θάνατος.