35 είδη καρχαρία κυκλοφορούν στις θάλασσές μας. Σε ποιους κόλπους έχουν εμφανιστεί

Περιβάλλον

Στη Μεσόγειο απαντώνται 47 είδη καρχαριών εκ των οποίων περίπου 35, ανάμεσά τους και λευκός καρχαρίας, ζουν και στα πελάγη μας. Οι καρχαρίες ζουν κατά κύριο λόγο στις ανοιχτές θάλασσες, πολλοί από αυτούς όμως, εισέρχονται συχνά και σε κλειστούς κόλπους (π.χ. Κορινθιακός, Παγασητικός, Σαρωνικός), με σκοπό κυρίως την αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με την WWF, οι καρχαρίες είναι είδη με τεράστια οικολογική σημασία, καθώς βρίσκονται στην κορυφή του τροφικού πλέγματος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η παρουσία πολλών διαφορετικών ειδών καρχαριών σε μια περιοχή αποτελεί ένδειξη ενός αδιατάραχτου οικοτόπου. Επίσης, ως κορυφαίοι θηρευτές, οι καρχαρίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοποικιλότητα μιας περιοχής, καθώς η αλληλεπίδραση με άλλα είδη κρατά τους πληθυσμούς των άλλων ειδών υπό έλεγχο.

Η τροφή των καρχαριών αποτελείται γενικά από μεγάλα θηράματα, όπως μεγάλα ψάρια, (τόνοι, μαγιάτικα, κ.α.), άλλους καρχαρίες και σελάχια, θαλάσσιες χελώνες, μεγάλα κεφαλόποδα (χταπόδια) και αρθρόποδα (γαρίδες, καβούρια).

Όσον αφορά την επικινδυνότητα των καρχαριών στα νερά μας, αρκεί να ειπωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14 επιθέσεις τα τελευταία 160 περίπου χρόνια, εκ των οποίων οι 11 θανατηφόρες, αριθμός πολύ μικρότερος από τους θανάτους που προκαλούνται από πνιγμό ή ταχύπλοα σκάφη κάθε καλοκαίρι, όπως επισημαίνει η WWF. Η τελευταία επίθεση καρχαρία έγινε το καλοκαίρι του 1981, στην περιοχή του Παγασητικού κόλπου σε τουρίστα από την Αυστρία.

Βόλος: Eπιασαν καρχαρία τεσσάρων μέτρων και 100 κιλών -Εντυπωσιακή ...

Πολλά είδη καρχαριών δεν προστατεύονται ούτε από την ελληνική νομοθεσία, αλλά ούτε και διεθνώς. Συγκεκριμένα, από τα 35 είδη που παρατηρούνται στις ελληνικές θάλασσες, προστατεύονται ο ρυγχοκαρχαρίας, η λάμια, ο γαλάζιος καρχαρίας, ενώ ο λευκός καρχαρίας και ο σαπουνάς προστατεύονται και από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (απαγορεύεται αυστηρά η αλιεία, η εκφόρτωση και η πώληση τους).

Στην πρόσφατη έκθεση του, ο IUCN συμπεραίνει ότι περισσότερο από το 50% των καρχαριών της Μεσογείου κινδυνεύουν με κατάρρευσή του πληθυσμού τους, χαρακτηρίζοντας τη Μεσόγειο ως το πιο επικίνδυνο μέρος στο κόσμο για καρχαρίες.

Σύμφωνα με την WWF, αυτό που μπορεί να κάνουν οι καταναλωτές, είναι πρώτα απ’όλα να σταματήσουμε να καταναλώνουμε γαλέο. Τα διάφορα είδη γαλέου στη χώρα μας (π.χ. δροσίτης, αστρογαλέος και γκριζογαλέος) έχουν υπεραλιευθεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν – και άρα εμείς να καταναλώνουμε – διάφορα άλλα είδη καρχαριών. Γενικότερα, θα πρέπει να μην καταναλώνουμε καρχαρίες (π.χ. ο γαλάζιος καρχαρίας πωλείται στα super market με την ένδειξη «Γλαυκός»). Επίσης, θα πρέπει να μην επιλέγουμε ποτέ σούπα από πτερύγια καρχαρία, που δυστυχώς σερβίρεται και στη χώρα μας σε κινέζικα εστιατόρια.