Ε, όχι… Αυτό είναι αλλοίωση παράδοσης… Ο κορωνοϊός “έβαλε” σε πακέτο το «φαγητό του ξενύχτη»…

Διατροφή Κοινωνία

Tα πρώτα πατσατζίδικα  κάνουν την εμφάνιση τους  στη χώρα μας  το 1922 , από μάστορες που εργάστηκαν στην Μικρά Ασία. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη από την πρώτη στιγμή, καθώς ο πατσάς ήταν πάντοτε το φαγητό της φτωχολογιάς , της εργατιάς , των ταξιδιωτών των σπουδαστών και αργότερα των ξενύχτηδων.

Παρασκευάζεται από στομάχι και τα πόδια μόσχου, αρνιού ή χοιρινού που ψιλοκομμένα ή χοντροκομμένα βράζουν στις σωστές αναλογίες και σερβίρονται με σκόρδο και ξύδι αλλά και με μπούκοβο για πιο έντονη γεύση. Αποτελεί μια γευστική πρόσκληση που οι «μυημένοι» θεωρούν επιβεβλημένη, είτε ως δυνατό ξεκίνημα της μέρας είτε ως απολαυστικό επίλογο μιας διασκεδαστικής νύχτας.

Αυτές οι εικόνες με τον μάγειρα τα ξημερώματα να κόβει τον πατσά, την μυρωδιά του σκόρδου να τρυπάει τη μύτη και το μπούκοβο να καίει τον ουρανίσκο, αποτελεί πλέον παρελθόν μετά την επιβολή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις δώδεκα τα μεσάνυχτα.

ΓΕΥΣΗ | Πού θα φας τον καλύτερο πατσά της Αθήνας

Το… «φαγητό του ξενύχτη» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τον πατσά, σερβίρεται πλέον μόνο σε πακέτο και -όπως λένε οι ιδιοκτήτες πατσατζίδικων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κορωνοϊός “χοντρόκοψε” την κατανάλωση της σούπας των ξενύχτηδων. Όπως επισημαίνουν “όταν μιλάμε για τον πατσά μιλάμε για μια διαδικασία μυσταγωγίας, δηλαδή αυτός που θα έρθει να φάει θέλει να καθίσει στο τραπέζι, να ακούει το μαχαίρι που κόβει τον πατσά να χτυπάει στο τεφλόν (παλαιότερα στο ξύλο), θέλει να μυρίσει το σκόρδο αναμεμειγμένο με το ξύδι. Πρόκειται για μία διαδικασία που αγαπούν οι ξενύχτηδες και τώρα συμβαίνει κάτι που δεν έχει συνηθίσει ο πελάτης, να τον παίρνει σε πακέτο».

Οι ιδιοκτήτες πατσατζίδικων αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά αφού, ως επί το πλείστον, οι πελάτες κατέφθαναν τις μεταμεσονύκτιες ώρες τα εστιατόριά τους. Αν και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά όλες τις ώρες (για σούπες- πακέτο), η απώλεια εσόδων είναι τεράστια, καθώς μόνο το πακέτο δεν αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες και τα έξοδά τους.

Οι γεύσεις του...Harpa: Μαΐου 2016

Σύνολο επισκέψεων 1,825 , Σήμερα 5