Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν, οι επιστήμονες χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.
Παράλληλα, άλλες μελέτες επιστημόνων έχουν αναδείξει ότι τα σπαράγγια είναι πλούσια σε κάλιο και φυλλικό οξύ, περιέχουν μέτρια ποσότητα β-καροτένιων και βιταμίνης Ε και είναι γνωστά για τη διουρητική τους δράση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στα φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, και η ρουτίνη. Περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, ενός πρεβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.