Νέα έρευνα επιστημόνων. Στον πάγκο του μανάβη κρύβεται το λαχανικό που ρυθμίζει τον διαβήτη

Διατροφή

Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης  και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν, οι επιστήμονες χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.

Παράλληλα, άλλες μελέτες επιστημόνων έχουν αναδείξει ότι τα σπαράγγια είναι  πλούσια σε κάλιο και φυλλικό οξύ, περιέχουν μέτρια ποσότητα β-καροτένιων και βιταμίνης Ε και είναι γνωστά για τη διουρητική τους δράση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, που οφείλεται στα φλαβονοειδή όπως η κερσετίνη, και η ρουτίνη. Περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, ενός πρεβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Σπαράγγια: 10 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία (εικόνες) - Onmed.gr

 

Περιέχουν μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών είναι η γλουταθειόνη, η βιταμίνη C, η β-καροτίνη, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο.

Επιπρόσθετα, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην πρόληψη των καρδιαγγειακών βοηθά επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του σπαραγγιού σε φυτικές ίνες και ασπαραγίνη, μιας ουσίας που δρα ευεργετικά με την ισχυρή διουρητική της δράση. Τέλος, τα σπαράγγια περιέχουν σαπωνίνες, που έχουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και έχουν ευεργετικά οφέλη στην διατήρηση της χοληστερόλης σε κανονικά επίπεδα. Πηγή, επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition