ΠΡΟΣΟΧΗ. Έτσι πρέπει να συσκευάζετε τα απορρίμματα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού

Υγεία

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και τα στελέχη του ΕΔΣΝΑ, προχώρησε στην κατάρτιση οδηγιών για τη σωστή συσκευασία των απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν και να πράττουν τα παρακάτω:

– Να τοποθετούν σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται.

– Να κλείνονται ερμητικά οι ειδικές σακούλες απορριμμάτων με κορδόνι σε περίοδο πανδημίας.

– Να τοποθετούνται οι σακούλες εντός των κάδων και αυτοί να κλείνονται για να μην υπάρχει πιθανότητα επιμόλυνσης ανθρώπων ή περαστικών ζώων. Εάν ο κάδος είναι γεμάτος να αναζητείτε άλλος κοντινός.

– Να αποφεύγονται εργασίες, όπως επισκευές και μερεμέτια ώστε να μη βγαίνουν στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα.

– Οι δήμοι να απολυμαίνουν τακτικά τους κάδους και οι πολίτες να τους ανοίγουν με τα ειδικά πεντάλ, ή με γάντια καθώς μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων

Αποτέλεσμα εικόνας για απορριμμάτων

Εάν είσαστε σε καραντίνα ή έχετε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι σας:

– Δεν διαχωρίζετε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών.

– Γεμίζετε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένετε  σφιχτά και τις τοποθετείτε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνετε σφιχτά. Χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

– Χρησιμοποιείτε γάντια για να δέσετε τις σακούλες και να τις μεταφέρετε στον κάδο. Τα γάντια, τα πετάτε αμέσως στις επόμενες σακούλες.