“Ξεπλένουν” την ντροπή στην Άνδρο… Αυτό δεν είναι βυθός, είναι χωματερή. Βίντεο αποκάλυψη…

Περιβάλλον

Ομάδα εθελοντών έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία καθαρισμού του πυθμένα στη νότια περιοχή της Άνδρου. Το 2011 στο νησί, λόγω πολύ έντονων βροχοπτώσεων, τόνοι απορριμμάτων κατρακύλησαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια υποθαλάσσια χωματερή στον πυθμένα της.
Εντός των επόμενων ημερών ξεκινούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση μελέτης με τρισδιάστατη αποτύπωση του προβλήματος, η οποία και θα οδηγήσει στην ενδεδειγμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση της απορρύπανσης.
Τα συσσωρευμένα απορρίμματα- άγνωστα μέχρι σήμερα πόσα- προκάλεσαν το περασμένο καλοκαίρι ντροπιαστικά σχόλια, καθώς έκαναν τον γύρο του κόσμου εικόνες σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων στον πυθμένα της θάλασσας.
Η ανάδειξη του θέματος από τον τηλεοπτικό φακό διεθνών πρακτορείων ειδήσεων προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ακόμη και διάσημων καλλιτεχνών, όπως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Ο διάσημος ηθοποιός, τον Αύγουστο του 2019 και ενώ έκανε διακοπές στην Πάρο αναδημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Instagram, ένα βίντεο από την δράση καθαρισμού του βυθού στα νερά γύρω από την Άνδρο.
Στη σχετική λεζάντα του έγραφε: «Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης διαμήνυσε ότι ο μηχανισμός, οι δομές βρίσκονται στη διάθεσή τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει με κάθε μέσο- συμπεριλαμβανομένου και του Πράσινου Ταμείου- την αποκατάσταση του πυθμένα της θάλασσας.
«Προσπαθούμε να μετατρέψουμε μια εθνική ντροπή σε μία περίπτωση καλής περιβαλλοντικής πρακτικής. Οφείλουμε να ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή. Με όλα τα μέσα”, δήλωσε ο υπουργός.

Η ομάδα των εταίρων αποτελείται από την Aegean Rebreath, την Andros Maritime Association και την ALS Maritime Consultants.
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει υποθαλάσσιους καθαρισμούς σε νησιά του Αιγαίου.
Σημειώνεται επίσης, ότι στο νησί το ΥΠΕΝ έχει στόχο τη δημοπράτηση μέσα στο 2020 μιας από τις νέες 17 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

Δείτε το βίντεο του euronews με τα σκουπίδια στο βυθό της Άνδρου