Νέα ελληνική επιστημονική έρευνα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν φυτοφαγική διατροφή, αλλά παράλληλα καταναλώνουν γλυκά, πλήρη δημητριακά, χυμούς-αναψυκτικά με ζάχαρη και άλλες λίγο-πολύ ανθυγιεινές τροφές, δεν έχουν κάποιο πρόσθετο όφελος για την καρδιά τους, σε σχέση με τους μη φυτοφάγους.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να παρέχει πραγματική καρδιαγγειακή ωφέλεια η φυτοφαγία, πρέπει να συνοδεύεται από την κατανάλωση υγιεινών τροφών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοστατιστικής Δημοσθένη Παναγιωτάκο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες και την καρδιαγγειακή υγεία άνω των 2.000 ενηλίκων Ελλήνων σε βάθος τουλάχιστον δέκα ετών.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έτρωγαν τις λιγότερες ζωικές τροφές, ήσαν κατά μέσο όρο 25% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιοπάθεια, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν τις περισσότερες. Αντίστοιχα, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 11% για τις γυναίκες που έτρωγαν τα λιγότερα ζωικά προϊόντα.
Το καρδιαγγειακό όφελος ήταν ουσιαστικό όμως μόνο σε όσους, πέραν της προτίμησης στη φυτοφαγία, κατανάλωναν γενικότερα υγιεινές τροφές (δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο, τσάι κ.α.), αποφεύγοντας τα ανθυγιεινά σνακ.
Διαφορές παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο στις διατροφικές συνήθειες τους, όσο και στον σχετικό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Γενικά, οι άνδρες στην Ελλάδα τρώνε πιο αραιά μέσα στη μέρα (κατά μέσο όρο τρεις φορές), ενώ οι γυναίκες συχνότερα (τέσσερις έως πέντε). Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο μεγάλη, σε σχέση με τους άνδρες, αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, όταν κάνουν φυτοφαγική αλλά παράλληλα ανθυγιεινή διατροφή, αλλά και πιο μεγάλη μείωση του κινδύνου, όταν ακολουθούν με συνέπεια μια υγιεινή φυτοφαγία. Αυτό, κατά τον Δ. Παναγιωτάκο, σημαίνει ότι το «τσιμπολόγημα», στο οποίο ρέπουν περισσότερο οι γυναίκες, μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, αρκεί να αφορά υγιεινές τροφές.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δεν είναι αρκετό να ακολουθεί κανείς απλώς μια φυτοφαγική διατροφή, προκειμένου να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσει κανείς σε συγκεκριμένες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, για να δει όφελος από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκος. «Ακόμη και μια μικρή μείωση στην καθημερινή κατανάλωση ζωικών προϊόντων, ιδίως των λιγότερο υγιεινών, όπως τα κατεργασμένα προϊόντα κρέατος, συνοδευόμενη από μια αύξηση στις υγιεινές φυτικές τροφές, μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε. Πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.