Είναι φρούτο ιδιαίτερο, λόγω του έντονου αρώματός του και της χαρακτηριστικής γεύσης του, η οποία άλλους απωθεί και άλλους τους… τρελαίνει ευχάριστα μόλις τη δοκιμάσουν. Στην Ελλάδα, η γκαβάφα μόνο στη Λέρο καλλιεργείται συστηματικά – λιγότερο σε Κω, Κάλυμνο, Ρόδο, Ανδρο και Σαλαμίνα.
Υπέροχα αρωματικό που θυμίζει έντονα εξωτικό φρούτο. Κάτι ανάμεσα σε φρούτα του πάθους και dragon fruit, μάλιστα είναι τόσο έντονα τα αρώματά του που θα σας κατακλύσουν!
Η γνωστή και ως γκουάβα (guava) κατάγεται από το Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική. Φυτείες της υπάρχουν σήμερα διάσπαρτες και στην Καραϊβική και τη Βόρεια Αφρική, για εμπορικούς σκοπούς.
Στην Ευρώπη την έφεραν πρώτη φορά οι Πορτογάλοι, ενώ στη Λέρο, όπου την αποκαλούν και γκαβάφα, τη φύτεψαν τη δεκαετία του 1950 Λεριοί που κατοικούσαν για πολλά χρόνια στην Αίγυπτο.
Το ασυνήθιστο αυτό τροπικό φρούτο, μάλλον η guava στα Αγγλικά αλλά με Ελληνικό χαρακτήρα, διαθέτει έντονο κίτρινο χρώμα και φύεται αποκλειστικά στο νησί της Λέρου και της Καλύμνου. Θυμίζει λεμόνι ή αχλάδι εξωτερικά, αλλά είναι μαλακό και γλυκό εσωτερικά. Βρίσκεται στην εποχή του το φθινόπωρο και το τρώνε ως επιτραπέζιο φρούτο.
Τα φρούτα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ειδικά C, αντιοξειδωτικά και λυκοπένιο. Συχνά τα φρούτα γκουάβα θεωρούνται υπερφρούτα, πλούσια σε βιταμίνες Α και C, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μία μόνο γκουάβα περιέχει 4 φορές τις ίδιες βιταμίνες C με ένα πορτοκάλι. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο.
Η γεύση της γκαβάφας είναι στυφή όταν πρόκειται για την κόκκινη, ενώ γίνεται πιο ήπια και γλυκιά στη βουτυράτη.
Η φλούδα της είναι πικρή, πλούσια όμως σε φυτικές χημικές ουσίες. Το φρούτο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές δίαιτες καθώς ρυθμίζει τον μεταβολισμό, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, A, B1, B2, B3, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, θεωρείται δε και ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η θρεπτική αξία του είναι περίπου ίση με αυτήν του ακτινιδίου, ενώ ένα και μόνο περιέχει τετραπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C συγκριτικά μ’ ένα πορτοκάλι.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.