Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με ένα μεγάλο μέρος των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Περίπου ένας στους επτά θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας εκτιμάται ότι οφείλεται στη μη επαρκή πρόσληψη φρούτων και ένας στους δώδεκα στην ανεπαρκή κατανάλωση λαχανικών.
Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη παρουσιάστηκαν σε ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Διατροφή στη Βαλτιμόρη και δείχνουν πως η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων είναι υπεύθυνη για σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας ετησίως, ενώ η αντίστοιχη ανεπάρκεια στην κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με ένα εκατομμύριο θανάτους, δηλαδή σχεδόν τους μισούς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ινών, καλίου, μαγνησίου, αντιοξειδωτικών και φαινολικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη. Παράλληλα, βελτιώνουν την υγεία και την ποικιλία των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι μέχρι σήμερα έρευνες προτείνουν ότι η ιδανική πρόσληψη φρούτων είναι 300 γραμμάρια ημερησίως (περίπου δύο μικρά μήλα), ενώ των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) 400 γραμμάρια ημερησίως.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα πρόσληψης φρούτων και λαχανικών από 113 χώρες (το 82% του παγκόσμιου πληθυσμού) και τα συνέδεσαν με τους θανάτους από καρδιαγγειακές νόσους που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μη επαρκής κατανάλωση φρούτων έχει ως συνέπεια σχεδόν 1,3 εκατομμύρια θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότερους από 520.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Αντίστοιχα, η κάτω του βέλτιστου κατανάλωση λαχανικών υπολογίστηκε ότι είχε ως αποτέλεσμα περίπου 200.000 θανάτους από εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως και περισσότερους από 800.000 θανάτους από στεφανιαία νόσο.
Οι θάνατοι από τέτοιου είδους διατροφικές ανεπάρκειες αφορούν κυρίως τους νέους ενήλικες άνδρες, καθώς αυτοί καταναλώνουν λιγότερα φρούτα συγκριτικά με τις γυναίκες.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.