Ενθουσιασμένοι οι οικολόγοι. Μετά από… 8 αιώνες εμφανίστηκαν άγριοι βίσονες στα βουνά της Ροδόπης

Περιβάλλον

Έπρεπε να περάσουν… 800 χρόνια για να επανεμφανιστούν βίσονες στην οροσειρά της Ροδόπης. Μία μικρή αγέλη επτά βισόνων ήδη κυκλοφορεί σε ένα φυσικό καταφύγιο στα βουνά της Οροσειράς της Ροδόπης.
Και το αξιοθαύμαστο είναι ότι η ήδη μια θηλυκιά από αυτή την αγέλη έφερε στον κόσμο ένα μικρό βίσονα.
«Είναι ο πρώτος άγριος βίσονας που γεννήθηκε νότια του Δούναβη από τον Μεσαίωνα», δήλωσε στην “The Telegraph” ο Χρίστο Χρίστοφ, μέλος της ομάδας που σχεδίασε την επανεισαγωγή των βισόνων, και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε σίγουροι πότε γεννήθηκε ο βίσονας γιατί η γέννα έγινε σε ένα από τα πιο άγρια σημεία του δάσους, σε μια κοιλάδα πολύ δύσκολη. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για εμάς. Είμαστε περήφανοι που μετά από οκτώ αιώνες ή και περισσότερο, ο πρώτος άγριος βίσονας έχει γεννηθεί στη φύση”.

Οι θηραματολόγοι έχουν ονομάσει τον μικρό βίσονα Nadezhda, που σημαίνει «ελπίδα» στα βουλγαρικά.
Το ζώο είναι «σύμβολο ελπίδας για μια άγρια και μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην οροσειρά της Ροδόπης», δήλωσε ο κ. Χρίστοφ.
Το σχέδιο επιστροφής του βίσονα έχει εκπονηθεί από μια οργάνωση που ονομάζεται Rewilding Europe, η οποία επανεισάγει ζώα, όπως αγριογούρουνα και άγρια άλογα σε περιοχές άγριας φύσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο βίσονας έχει επίσης επανεισαχθεί στα Καρπάθια Όρη της γειτονικής Ρουμανίας σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και υπάρχουν και αγέλες στις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία.
Συνολικά, υπάρχουν σήμερα περίπου 3.500 βίσονες που ζουν σε άγρια ή ημι-άγρια περιβάλλοντα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί βίσονες, οι οποίοι ανέρχονται σε ύψος 180 εκατοστά και μπορούν να ζυγίσουν μέχρι 900 κιλά εξαφανίσθηκαν από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μερικοί επέζησαν στην αιχμαλωσία και τελικά επανεισήχθησαν στο δάσος Bialowieza της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, το οποίο φιλοξενεί τώρα το μεγαλύτερο κοπάδι στον κόσμο.
Σε σύγκριση με τον διατλαντικό ξάδερφό του, τον αμερικάνικο βούβαλο, ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι μακρύτερος και προτιμά να ζει σε δασικές εκτάσεις, παρά σε ανοικτές πεδιάδες.
Πηγή, The Telegraph