Ποιο National Geographic… Δείτε το εντυπωσιακό θέαμα που συμβαίνει τώρα στην Κερκίνη. Βίντεο, εικόνες

Περιβάλλον

Τα χειμωνιάτικα φαίνεται να προβάρει σιγά σιγά το παραποτάμιο δάσος της Κερκίνης καθώς οι αφίξεις από τη βόρεια Ευρώπη συνεχίζονται και κάθε ημέρα έχει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον… Ένας τόπος με μοναδικής αξίας βιοποικιλότητα…

Να λοιπόν τι συμβαίνει τώρα σε αυτόν τον κορυφαίο προορισμό για παρατήρηση πολλών άγνωστων, στους ανθρώπους της πόλης, πουλιών…

Εκεί, έπειτα από τις νανόχηνες, έφτασαν και οι πρώτες ομάδες από τις ασπρομέτωπες χήνες, ενώ οι στικταετοί έχουν καταλάβει το στόμιο του ποταμού και κυνηγάνε πάπιες. Περισσότερα από 1.500 φοινικόπτερα και κοντά στους 1.800 ροδοπελεκάνους “δίνουν” ένα ροζ χρώμα στα νερά της λίμνης.

Τουλάχιστον 6 πελαργοί φαίνεται πως “έχασαν” την πτήση για την Αφρική, ενώ άλλοι 7 τουλάχιστον μαυροπελαργοί μάλλον έχουν επιλέξει να κάνουν χειμώνα μαζί μας. Ο νεαρός θαλασσαετός ακόμη τριγυρνά και περνά τα πρωϊνά μαζί με τους γονείς του, ενώ μόνο στο δέλτα μετρήθηκαν 18 καλαμόκιρκοι να κυνηγούν στην ακτογραμμή και κοντά στα υγρολίβαδα, ενώ σε καθημερινή βάση 2,3,4 πετρίτες ξεσηκώνουν παπιά και μικροπούλια με τις ταχύτατες εφορμήσεις τους.

Επίσης τουλάχιστον 145 χουλιαρομύτες φαίνεται πως απολαμβάνουν ακόμη τον καλό καιρό, ενώ οι καρατζάδες ακούγονται από μακριά, λίγοι νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες αλλά και 2-3 τσαλαπετοινοί μαζί με μια χαλκοκουρούνα είναι οι τελευταίοι φτερωτοί φίλοι αυτών των ημερών που θυμίζουν άνοιξη.

Στα ρηχά νερά πολλά παρυδάτια, πολλές εκατοντάδες αβοκέτες, όπως και μπεκατσίνια αλλά και αρκετές καλημάνες. Νωρίς το πρωί λίγα τσακάλια που επιστρέφουν στα λημέρια τους έπειτα από τη βραδινή εξόρμηση για φαγητό και φυσικά πολλές εκατοντάδες νεροβούβαλοι που βόσκουν στα καταπράσινα λιβάδια της Κερκίνης!

Λίμνη Κερκίνη: Συνεχίζεται η στεγάνωση του ανατολικού αναχώματος - ert.gr

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

Δείτε ένα υπέροχο βίντεο από την παρατήρηση των επιστημόνων του Lake Kerkini National Park

 

Σύνολο επισκέψεων 1,043 , Σήμερα 7