Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες με το λιώσιμο των πάγων. Ποιοι απειλούνται. Έρχονται πλημμύρες

Περιβάλλον

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες που παρατηρούν το ταχύτατο λιώσιμο των πάγων. Πάνω από το 90% της μάζας πάγου του πλανήτη βρίσκεται στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική. Καθώς οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θερμαίνουν τον πλανήτη, οι περιοχές αυτές, μαζί με τους παγετώνες σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν τη μεγαλύτερη απώλεια πάγου, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ετησίως, κατά μέσο όρο, 413 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι ή 413 γιγατόνοι πάγου εκτιμάται ότι έχουν χαθεί για το διάστημα 2002-2017. Όπως φαίνεται και σε ψηφιακή αναπαράσταση στο παρακάτω βίντεο, το Empire State Building μοιάζει με “νάνο” μπροστά σε έναν γιγατόνο πάγου.

Στην Ανταρκτική υπολογίζονται απώλειες πάγου 127 γιγατόνων κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2002-2017. Στη Γροιλανδία αντίστοιχα, 286 γιγατόνοι πάγου υπολογίζεται ότι «χάνονται» κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2002-2017. Συνολικά, στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία, εκτιμάται απώλεια 413 γιγατόνων πάγου κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2002-2017. Εξάλλου και οι παγετώνες ανά τον κόσμο καταγράφουν ετήσιες απώλειες 199 γιγατόνων πάγου, κατά μέσο όρο, για το διάστημα 2002-2006.

Αποτέλεσμα εικόνας για λιώσιμο πάγων γροιλανδία

Το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων και των παγετώνων, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας, η οποία αποτελεί απειλή για 600 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι διαμένουν σε μέρη που απέχουν υψομετρικά, λιγότερο από 10 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας

Κατά το έτος 2100 η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να έχει αυξηθεί από 0,3 ως 1,8 μέτρα, προμηνύοντας πλημμύρες, διάβρωση της ακτογραμμής, και εισροή αλμυρού νερού σε ποταμούς και υδροφόρους ορίζοντες.

H NASA αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της παρατήρησης από το διάστημα για την καλύτερη κατανόηση των φυσικών διεργασιών του πλανήτη, την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και τη προάσπιση του κοινού μας μέλλοντος. Πηγή, meteo.gr