Βίλα Γαλήνη. Πωλείται με… χιλιάδες αναμνήσεις φορτωμένη από ηγέτες, βασιλείς, καλλιτέχνες

Ο τόπος μας

Εδώ «γεννήθηκαν» πολλές δυνατές ιστορίες συνδεδεμένες με πλούσιους και διάσημους από τη δεκαετία του ’80, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Ανάμεσά τους σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες, βασιλείς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, όπως: ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντε Εστέν, ο πρίγκιπας Αλπμέρτο του Μονακό, ο σουρεαλιστής ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, η διάσημη πιανίστα Τζίνα Μπαχάουερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η βασίλισσα της Ολλανδίας Juliana, ο Ροκφέλερ, ο κορυφαίος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η χορεύτρια κλασικού μπαλέτου της Βρετανίας, Μαργκότ Φοντέιν, οι άλλοτε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου κ.ά.

Ο λόγος για τη «Βίλα Γαλήνη», ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα τουριστικά καταλύματα της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί τμήμα του γνωστού πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Πόρτο Καρράς», στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά. Και καθώς η τύχη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή των τριών ξενοδοχείων του συγκροτήματος, το «Σιθωνία», το «Μελίτων» και το «VillageInn», τη μαρίνα σκαφών αλλά και με τους αμπελώνες και το ομώνυμο οινοποιείο «Domaine PortoCarras», η «Βίλα Γαλήνη» αλλάζει κι αυτή ιδιοκτήτη περνώντας, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, από τον Όμιλο «Τεχνική Ολυμπιακή» του Κωνσταντίνου Στέγγου στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Η βίλα του θρύλου | Parallaxi Magazine

Η βίλα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε (το 1976) από τον διάσημο αρχιτέκτονα Κώστα Καψαμπέλη. Διαθέτει 11 δωμάτια σε μοναστηριακό στιλ και 13 σουίτες με ξύλινα χαρακτηριστικά και ξύλινα δοκάρια στην οροφή. Με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της προσθέτει ένα διαφορετικό «πρόσωπο» στο τουριστικό συγκρότημα του Πόρτο Καρράς.

Η θέα από εκεί ψηλά είναι εντυπωσιακή. Είναι χτισμένη -σαν αετοφωλιά- στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου με πανοραμική θέα τα νερά του Τορωναίου Κόλπου. Η βίλα βρίσκεται σε απόσταση 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από τα ξενοδοχεία του συγκροτήματος, ενώ τη χωρίζει μισή ώρα ποδαρόδρομος από το οινοποιείο της επιχείρησης. Η αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, αποτελούν ένα από τα δυνατότερα στοιχεία της βίλας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της βασίλισσας Juliana της Ολλανδίας, η οποία, ενώ προγραμμάτισε επίσκεψη διάρκειας 48 ωρών για χαλάρωση εντέλει παρέμεινε στη βίλα επί …40 ημέρες!

Η τοποθεσία και η πλούσια φυσική δασώδης ομορφιά προσφέρουν στο κτίριο το ιδανικό περιβάλλον προστασίας από αδιάκριτα μάτια ανθρώπων και μηχανών και κάνουν σχετικά εύκολο τον έλεγχο και την προστασία του χώρου από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η «Βίλα Γαλήνη» φιλοξένησε στους χώρους της τόσες «ευαίσθητες» προσωπικότητες και συναντήσεις.

Porto Carras Wines - Ξενάγηση στη "Βίλα Γαλήνη"

Μεταξύ αυτών που θα αντικρίσει κανείς επισκεπτόμενος τη βίλα είναι το πιάνο της Τζίνα Μπαχάουερ και το δικό της δωμάτιο αλλά και το κόκκινο δωμάτιο όπου διέμενε ο Σαλβαντόρ Νταλί και βεβαίως το μπάνιο που ο ίδιος σχεδίασε. Σε όλο τον χώρο βρίσκονται τοποθετημένες φωτογραφίες «μάρτυρες» των γεγονότων αλλά και έργα ζωγραφικής, έπιπλα εποχής και αντίκες προερχόμενα κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία. Πηγή, ΑΠΕ-ΜΠΕ