Επιστήμονες: Όσο πιο πολλά τρώτε, τόσο θα “πέφτουν” οι τιμές του σακχάρου

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις που δημοσιεύθηκε στο Obesity, όσο αυξάνεται η ποσότητα των σμέουρων στη διατροφή, τόσο λιγότερη ινσουλίνη χρειάζεται για την μεταγευματική ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Η έρευνα εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης σμέουρων σε μια ομάδα 32 ενηλίκων 20-60 ετών, υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν τρία διαφορετικά πρωινά σε τρεις ξεχωριστές μέρες – ένα γεύμα χωρίς σμέουρα, ένα με ένα φλιτζάνι σμέουρα και ένα με δυο φλιτζάνια σμέουρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσο περισσότερο αυξάνονταν η πρόσληψη σμέουρων τόσο λιγότερη ινσουλίνη απαιτούνταν για τη ρύθμιση του σακχάρου των συμμετεχόντων. Όταν το πρωινό περιελάμβανε δυο φλιτζάνια σμέουρα η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων βάσει της 24ωρης παρακολούθησής της με εξετάσεις αίματος, ήταν σαφώς χαμηλότερη συγκριτικά με το πρωινό χωρίς σμέουρα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προσθήκη ορισμένων φρούτων στη διατροφή, όπως τα σμέουρα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της γλυκόζης του αίματος με τα αποτελέσματα αυτά να είναι περισσότερο αισθητά σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες με προδιαβήτη.

Τα σμέουρα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων | in.gr

«Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από διαβήτη συχνά αποφεύγουν την κατανάλωση φρούτων επειδή περιέχουν σάκχαρα. Ωστόσο ορισμένα φρούτα – όπως τα σμέουρα – όχι μόνο παρέχουν σημαντικά μικροστοιχεία, αλλά και συστατικά, όπως οι ανθοκυανίνες που τους χαρίζουν το κόκκινο χρώμα τους καθώς και ελαγιτανίνες και ίνες που μπορεί να έχουν αντιδιαβητική δράση» εξηγεί ο Δρ. Britt Burton-Freeman, διευθυντής του Κέντρου Διατροφικής Έρευνας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Ιλινόις.

Λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας, τα σμέουρα φέρεται να έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτοχημικών, όπως οι ανθοκυανίνες, οι φαινόλες, οι τανίνες και οι λιγνάνες, ενώ η συγκέντρωσή τους σε ελλαγικό οξύ και πελαργονιδίνη είναι αρκετά αυξημένη. Οι μεγάλες ποσότητες των παραπάνω φυτοχημικών προσδίδουν στα σμέουρα ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική αξία, η οποία σύμφωνα με τις καταχωρήσεις του USDA ανέρχονται στις 5,065 μονάδες ORAC ανά 100γρ. Επιπλέον, είναι πλούσια σε μαγγάνιο, βιταμίνες C και Κ, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό. Πηγή, Obesity