Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρώτη ταινία της Finos Film «Το Τραγούδι του Χωρισμού». Πρόκειται για την πρώτη σύγχρονη ομιλούσα ελληνική ταινία, της οποίας ολόκληρη η επεξεργασία έγινε σε ελληνικά εργαστήρια.
Ο Φίνος, εκτός από υπεύθυνος όλης της τεχνικής επεξεργασίας της ταινίας, υπογράφει για πρώτη και τελευταία φορά και ως σκηνοθέτης, με το σενάριο του Δημήτρη Μπόγρη και παραγωγή της «Σκούρας Φιλμ». Πρωταγωνιστεί ο – νεότατος τότε – Λάμπρος Κωνσταντάρας, μαζί με την Λήδα Μιράντα και τον Αλέκο Λειβαδίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία ήταν χαμένη μέχρι το 1994, όπου βρέθηκε μια φθαρμένη κόπια της στην Αίγυπτο και αποκαταστάθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η πρώτη προβολή της ταινίας «Το Τραγούδι του Χωρισμού» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Απριλίου του 1940.
Σύνολο επισκέψεων 1,221 , Σήμερα 1