Πως “έφαγε στη στροφή” η Αλίκη Βουγιουκλάκη τη Νάνα Μούσχουρη…

Ελληνικός κινηματογράφος

Η “Μανταλένα” είναι μία αισθηματική, κωμική, δραματική μιούζικαλ ταινία του 1960, σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σκηνοθεσία του Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο ήταν του Γεωργίου Ρούσσου και πρωταγωνίστησαν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Παντελής Ζερβός.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αντίπαρο, η οποία εκείνη την εποχή δεν είχε ούτε ρεύμα… Ήταν η πρώτη ελληνική παραγωγή που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου έξω από στούντιο. Το απομονωμένο νησί, ανταποκρινόταν στις ανάγκες της ταινίας, ενώ και ένα τζιπ του Φίνου ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που έφτασε στο νησί.

Η ηχοληψία έγινε από τον Μίμη Κασιμάτη και ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με τον σύγχρονο ήχο των μηχανημάτων Nagra. Η μουσική σύνθεση της ταινίας γράφτηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι. Στην ταινία υπάρχουν δύο πολύ γνωστά κομμάτια του Έλληνα συνθέτη: το “Θάλασσα πλατιά’ και το “Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα”.

Αυτά τα κομμάτια ο Χατζιδάκις τα ηχογράφησε πρώτα με τη Νάνα Μούσχουρη, και το αρχικό γύρισμα τελείωσε με τη φωνή της. Ωστόσο, μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα, η φωνή αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Βουγιουκλάκη.

Η ταινία βραβεύτηκε με 3 βραβεία στο 1ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ ανάμεσα στις διακρίσεις της, πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Καννών, το 1961.