Επιστημονική μελέτη κορυφαίου ιδρύματος, που διήρκεσε 10 χρόνια και περιέλαβε 650 Ευρωπαίους ενήλικες, υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες και φρούτα, ιδίως σε μήλα, θα μπορούσε να επιταχύνει την επούλωση των πνευμόνων που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα.
Τα αναπνευστικά οφέλη από την κατανάλωση αυτών των τροφίμων δεν περιορίζονται μόνο στους πρώην καπνιστές, σημειώνουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στη Βαλτιμόρη.
“Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία φυσικής γήρανσης του πνεύμονα, ακόμη και αν δεν έχετε καπνίσει ποτέ”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Vanessa Garcia-Larsen.
Η μελέτη κατέδειξε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν, κατά μέσο όρο, περισσότερες από δύο ντομάτες ή περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκων φρούτων την ημέρα, ειδικά μήλων, είχαν μια πιο αργή μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων από όσους κατανάλωναν λιγότερο από μία ντομάτα ή λιγότερο από μία μερίδα φρούτων την ημέρα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτή η σχέση μεταξύ της διατροφής και των βραδύτερων μειώσεων της λειτουργίας των πνευμόνων ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή στους πρώην καπνιστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά συστατικά στις ντομάτες και τα φρέσκα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των πνευμονικών βλαβών που προκαλεί το κάπνισμα.
“Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη διατροφικών συστάσεων, ειδικά για τους ανθρώπους με ιστορικό καπνίσματος που κινδυνεύουν να αναπτύξουν αναπνευστικά νοσήματα όπως η ΧΑΠ, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια”, ανέφεραν οι ερευνητές. Αλλά και όλοι οι άλλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από ένα μήλο ή μια ντομάτα την ημέρα, πρόσθεσαν, αφού η λειτουργία των πνευμόνων αρχίζει να μειώνεται στην ηλικία των 30 ετών περίπου με μεταβλητή ταχύτητα ανάλογα με τη γενικότερη αλλά και ειδικότερη υγεία των ατόμων.
Τα ευρήματα είναι ένας ακόμη λόγος για να τρώμε υγιεινά. Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι για άτομα με εξακριβωμένες πνευμονικές ασθένειες, όπως η ΧΑΠ, η διατροφή θα πρέπει να θεωρείται ως χρήσιμη προσθήκη στα φάρμακα και όχι ως υποκατάστατο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες και τα φρούτα, ειδικά τα μήλα, που ενισχύουν την υγεία γενικότερα μπορεί να είναι ένας παράγοντας για το ότι αυτά τα τρόφιμα φαίνεται να βοηθούν και τους πνεύμονες.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.