Μία πανωλεθρία των Οθωμανών, που θυμούνται ως και σήμερα…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα, 26 Ιουλίου 1822, στα Δερβενάκια, ελληνικές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καταστρέφουν την οθωμανική στρατιά που οδεύει για την ανακατάληψη της Τρίπολης.

Ήταν η μάχη στα στενά των Δερβενακίων, στα ορεινά στενά περάσματα ανάμεσα στην Κόρινθο και την αργολική πεδιάδα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Γνωστή και ως «Σφαγή του Δράμαλη», επέφερε την καταστροφή της μεγάλης τουρκικής στρατιάς υπό τον Μαχμούτ Πασά (Δράμαλη), που ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα στη μάχη του Αγιονορίου.

Η στρατιωτική πανωλεθρία των Οθωμανών, που επισφράγισε την αποτυχία τους να καταπνίξουν τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, οφείλεται εν πολλοίς στη στρατηγική ιδιοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και στην ευψυχία των πρωταγωνιστών της μάχης, Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά), Δημήτρη Πλαπούτα (Κολιόπουλου), Παπαφλέσσα, Δημήτριου Υψηλάντη κ. ά.

Το έργο “Η μάχη στα στενά των Δερβενακίων” είναι του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814/19 – 1878) από τη Συλλογή του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη και εκτίθεται στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.