Ήρθαν για να πάρουν ανάσες και να αναχωρήσουν για την Βόρεια Ευρώπη…

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Παρά το μικρό του μέγεθος, ο υγρότοπος της Αρτέμιδας αποτελεί πολύ σημαντικό βιότοπο για τα πουλιά, κυρίως κατά τη μεταναστευτική περίοδο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί πάνω από 140 είδη πουλιών. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες σημαντικούς υγροτόπους της Αττικής.

Βρίσκεται πίσω από την παραλία του Αγίου Νικολάου, στον Δήμο Αρτέμιδος και πρόκειται για μια μικρή λιμνοθάλασσα που περιβάλλεται από καλαμώνα, πυκνές συστάδες με αρμυρίκια και αλίπεδα.

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, προσελκύει πολλά διαφορετικά είδη ερωδιών, παρυδάτιων (σφυριχτές, τρύγγες, σκαλίδρες κ.ά.), γλαρονιών και χελιδονιών, ενώ τον χειμώνα στην περιοχή παραμένουν πάπιες, κορμοράνοι, φαλαρίδες, μπεκατσίνια και πολλά μικροπούλια. Το καλοκαίρι, ο πυκνός καλαμώνας προσφέρει χώρο για να φωλιάσουν οι Νερόκοτες, τα Νανοβουτηχτάρια και οι Νεροκοτσέλες, ενώ στις ανοιχτές εκτάσεις φωλιάζει ο Κατσουλιέρης, η Κιστικόλη και η Κιτρινοσουσουράδα.

Στην εικόνα είναι δύο Βαλτότρυγγες. Εμφανίζονται σε πολύ μικρούς αριθμούς την άνοιξη. Παραμένουν λίγες μόνο μέρες, όσο χρειάζεται για να ξεκουραστουν και να εφοδιαστουν με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται στη μεταναστευτική τους διαδρομή προς τη Βορειανατολική Ευρώπη, όπου και αναπαράγονται. Η φωτογραφία είναι του Νίκου Φωκά και αναδημοσιεύεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σύνολο επισκέψεων 1,424 , Σήμερα 1