Έρχεται “πόλεμος”… Καλύπτουν τα σπίτια και τις εκκλησίες στην… εμπόλεμη ζώνη

Και όμως συμβαίνει...

Στη Χίο προετοιμάζονται για τον παραδοσιακό… πόλεμο.

Δύο αντίπαλες ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, στο Βροντάδο της Χίου, ετοιμάζονται για τον ρουκετοπόλεμο με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι δύο ενορίες έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη.

Ήδη, η προστατευτική κάλυψη των σπιτιών στη ζώνη διεξαγωγής του γνωστού ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου, δηλαδή των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στους στόχους των «αντιμαχόμενων» ενοριών, έχει φτάσει στο 80%.

Σύμφωνα με τον δήμο έχουν καλυφθεί με σύρματα οι δύο εκκλησίες και περίπου 50 σπίτια για να αποφευχθούν καταστροφές. «Έχουν μείνει κάποια λίγα σπίτια ακόμα που θα τοποθετηθούν σύρματα την τελευταία στιγμή», σύμφωνα με τη δημοτική η οποία σημειώνει ότι στις 07:30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα εθελοντές θα καθαρίσουν δημόσιους και αύλειους χώρους γύρω από τις δυο εκκλησίες, ενώ υπάρχει και σχεδιασμός για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών, σε συνεργασία με τον εργολάβο που έχει αναλάβει την κάλυψη των οικιών.

Επισημαίνεται ότι το γνωστό έθιμο του ρουλετοπόλεμου στο Βροντάδο θα γίνει με μικρό αριθμό ρουκετών, ενώ μειωμένος θα είναι και ο χρόνος διεξαγωγής του, καθώς θα γίνουν δοκιμαστικές ρίψεις γύρω στις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ οι ρίψεις θα περιοριστούν από τις 23:00 έως τις 00:15.

Η προέλευση αυτού του γεγονότος είναι ασαφής, αλλά η τοπική παράδοση θεωρεί ότι ξεκίνησε να διεξάγεται στην Οθωμανική εποχή. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, παλαιότερα οι ρίψεις γίνονταν με πραγματικά κανόνια, αλλά οι οθωμανικές αρχές απαγόρευσαν την χρήση τους το 1889.
Το έθιμο ακυρώθηκε για το 2016, λόγω καταγγελιών από τους ντόπιους για υλικές ζημιές, αλλά επανήλθε το 2017, με περιορισμούς σχετικά στη διάρκεια του γεγονότος και τις ρουκέτες που θα ριχθούν.

Σύνολο επισκέψεων 2,440 , Σήμερα 1