Πως βρέθηκαν οι ελέφαντες στην Τήλο; Η ανακάλυψη των επιστημόνων

Ο τόπος μας Πολιτισμός

Η Τήλος είναι νησί των Δωδεκανήσων, κοντά στη Ρόδο. Το νησί διαθέτει πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Το σημαντικότερο όλων το σπήλαιο Χαρκάδιο που βρίσκεται ανάμεσα στο Μεγάλο Χωριό και στα Λιβάδια, σε μια περιοχή στρωμένη με ηφαιστειακή λάβα, και απέχει 3,5 χλμ. από το λιμάνι.

Με τις ανασκαφές που έγιναν από το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, στο Σπήλαιο Χαρκάδιο ανακαλύφθηκαν 15.000 οστά προερχόμενα από 40 νάνους ελέφαντες που είχαν ύψος 120 – 150 εκατοστά.

Τα μικρόσωμα αυτά μαμούθ προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον αφ’ ότου η Τήλος αποκόπηκε από τη Μικρά Ασία (12000 – 8000 π.Χ.). Σιγά σιγά, όμως, το είδος αυτό άρχισε να εξαφανίζεται, πιθανότατα λόγω των εκρήξεων των ηφαιστείων της Σαντορίνης και της Νισύρου, δεδομένου ότι τα οστά ήταν θαμμένα κάτω από παχύ στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Άλλα ζώα που βρέθηκαν με την ανασκαφή αυτή αλλά σε βαθύτερα σημεία, ήταν ελάφια τα οποία εξαφανίστηκαν πριν φτάσουν στο νησί οι ελέφαντες. Έχουν βρεθεί ακόμα οστά από χελώνες, από μικροθηλαστικά, αλλά και θραύσματα από χαυλιόδοντες που πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από το 8000-7000 π. Χ και βρίσκονται στο Παλαιοντολογικό Μουσείο.

Διαδώστε το Εδώ ζεις