Πάρα πολλές έρευνες επιστημόνων αναφέρονται στην κατανάλωση σαλαμιού, λουκάνικου και μπέικον, τα οποία, όπως αναφέρουν ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Υπάρχουν και πολλά στοιχεία που ενοχοποιούν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος για την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όμως, δεν είναι μόνο το σαλάμι, το λουκάνικο και το μπέικον που θα κάνουν τη ζημιά στην υγεία σας. Σουηδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο «British Journal of Cancer», εντόπισαν ότι η ποσότητα των “εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων” στη διατροφή σας σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου. όπως επισημαίνουν, «μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας συσχετίστηκε με μια σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».
Μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, είναι τα ζαχαρωτά, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά πρωινού. Επίσης περιλαμβάνονται και οι αφυδατωμένες σούπες (μείγμα για σούπα σε φακελάκι), εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αλάτι, το οποίο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Από τη λίστα, βεβαίως, δεν λείπουν η νικοτίνη και το αλκοόλ.
Νέες έρευνες επιστημόνων υποδεικνύουν και την επεξεργασμένη ζάχαρη η οποία ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά που είναι πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα.
Επίσης, τα σακουλάκια ποπ κορν, που μπορεί να αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι όμως γεμάτα χημικά που ενοχοποιούνται για στειρότητα και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπ κορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο.
Οι επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν ότι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιέχει ποικιλία τροφών είναι μία από τις πιο σωστές αποφάσεις που μπορεί να πάρει κάποιος στη ζωή του εάν θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.