Δεν είναι μόνο τα λουκάνικα και το μπέικον. Και αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Διατροφή

Πάρα πολλές έρευνες επιστημόνων αναφέρονται στην κατανάλωση σαλαμιού, λουκάνικου και μπέικον, τα οποία, όπως αναφέρουν ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος. Υπάρχουν και πολλά στοιχεία που ενοχοποιούν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος για την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Όμως, δεν είναι μόνο το σαλάμι, το λουκάνικο και το μπέικον που θα κάνουν τη ζημιά στην υγεία σας. Σουηδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο «British Journal of Cancer», εντόπισαν ότι η ποσότητα των “εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων” στη διατροφή σας σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου. όπως επισημαίνουν, «μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας συσχετίστηκε με μια σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Ένοχα για καρκίνο μπέικον, λουκάνικα και αλλαντικά - seleo.gr

Μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των τροφίμων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, είναι τα ζαχαρωτά, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά πρωινού. Επίσης περιλαμβάνονται και οι αφυδατωμένες σούπες (μείγμα για σούπα σε φακελάκι), εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητά τους σε αλάτι, το οποίο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Από τη λίστα, βεβαίως, δεν λείπουν η νικοτίνη και το αλκοόλ.

Νέες έρευνες επιστημόνων υποδεικνύουν και την επεξεργασμένη ζάχαρη η οποία ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά που είναι πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα.

Επίσης, τα σακουλάκια ποπ κορν, που μπορεί να αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι όμως γεμάτα χημικά που ενοχοποιούνται για στειρότητα και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπ κορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν λοιπόν ότι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που περιέχει ποικιλία τροφών είναι μία από τις πιο σωστές αποφάσεις που μπορεί να πάρει κάποιος στη ζωή του εάν θέλει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.