Προσοχή σε τρία τεχνητά γλυκαντικά… Μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, λένε επιστήμονες

Διατροφή

Μελέτη επιστημόνων επισημαίνει ότι κοινά τεχνητά γλυκαντικά, που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα και ποτά, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ωθώντας τα  βακτήρια του εντέρου να εισβάλουν στο τοίχωμα του εντέρου, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει τα κακά αποτελέσματα μερικών από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων τεχνητών γλυκαντικών -σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη- σε δύο τύπους των βακτηρίων του εντέρου, του E. coli και του E. faecalis.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν τον αριθμό και τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου, αλλά αυτή η νέα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, έδειξε ότι τα γλυκαντικά μπορούν επίσης να κάνουν τα βακτήρια να γίνουν παθογόνα. Διαπίστωσε ότι τα κάποια βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν, να εισβάλουν και να σκοτώσουν τα κύτταρα που ονομάζονται Caco-2, τα οποία είναι επιθηλιακά κύτταρα που επικαλύπτουν το τοίχωμα του εντέρου.

Είναι γνωστό ότι ορισμένα είδη βακτηρίων όπως το Ε. Faecalis, που διασχίζουν το εντερικό τοίχωμα, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να συγκεντρωθούν στους λεμφαδένες, το συκώτι και τον σπλήνα, προκαλώντας έναν αριθμό λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας.

Η νέα μελέτη ανακάλυψε ότι σε συγκέντρωση ισοδύναμη με δύο κουτιά αναψυκτικών, και τα τρία τεχνητά γλυκαντικά που αναφέρθηκαν παραπάνω αύξησαν την προσκόλληση τόσο των E.coli όσο και των E. faecalis στα εντερικά κύτταρα Caco-2 και επίσης αύξησαν (σε διαφορετικό βαθμό) το σχηματισμό βιοφίλμ. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε βιοφίλμ αποκτούν μικροβιακή αντοχή και είναι πιο πιθανό να εκκρίνουν τοξίνες και να εκφράσουν παράγοντες μολυσματικότητας, δηλαδή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Και τα τρία τεχνητά γλυκαντικά έκαναν τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου να εισβάλουν στα κύτταρα Caco-2 που βρίσκονται στο τοίχωμα του εντέρου -η σακχαρίνη δεν επέφερε σημαντική επίδραση στην εισβολή του Ε. Coli. Πηγή, International Journal of Molecular Sciences.