Επιστήμονες: Η βιταμίνη D σώζει από ασθένειες, αλλά μπορεί και να σας βλάψει. Πότε κινδυνεύει η υγεία σας

Διατροφή Υγεία

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα μας και είναι διαδεδομένη για την εξαιρετική της δράση στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη φυσιολογική λειτουργία και ανάπτυξη των οστών.

Η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων, καρκίνου και καρδιοπαθειών. Αυτό είναι ένα δείγμα του πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Σε περίπτωση που δεν εκτίθενται στο ηλιακό φως, οι ενήλικες και τα παιδιά ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών, συνίσταται να λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα διατροφής, προκειμένου να διατηρήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D του οργανισμού τους σε υψηλά επίπεδα. Αυτό προτείνεται κυρίως για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, όπου ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα σύννεφα.

Παρόλο που ορισμένες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, το κόκκινο κρέας, οι κρόκοι του αυγού και μερικά αλείμματα ξηρών καρπών δύνανται να μας προσφέρουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη, το πλάνο διατροφής μας από μόνο του δεν αρκεί.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, κάθε οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των μαμάδων που θηλάζουν, χρειάζεται να προσλαμβάνει 10 mg βιταμίνης D την ημέρα, με την ανάγκη για βιταμίνη D να γίνεται ακόμη πιο επιτακτική κατά τους ψυχρότερους μήνες του χρόνου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως και τις αρχές Απριλίου.

βιταμίνη D

Τον υπόλοιπο χρόνο το σώμα μας πιθανότατα προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, χάρη στην ηλιοφάνεια και μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει απαραίτητα να κόψουμε το συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Σε περίπτωση που προσλαμβάνουμε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα μας, αποδυναμώνοντας τα οστά μας και βλάπτοντας σοβαρά τα νεφρά και την καρδιά μας. Έτσι, για τους ενήλικες και τα παιδιά μεταξύ 11 και 17 ετών, η λήψη περισσότερων από 100 mg βιταμίνης D την ημέρα επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους.

Και παρόλο που τα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και δέκα ετών βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη, περισσότερα από 50 mg βιταμίνης D ημερησίως, απειλούν να βλάψουν τον οργανισμό τους.

Σε ό,τι αφορά τα βρέφη κάτω του ενός έτους, τα όρια της πρόσληψης βιταμίνης D περιορίζονται σε λιγότερα από 25 mg την ημέρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε χρειάζεται να κρύβεστε από τον καλοκαιρινό ήλιο, για να μην υπερβείτε τα όρια πρόσληψης βιταμίνης D. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερβολική δόση βιταμίνης D δεν προκύπτει εξαιτίας της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Βέβαια, εάν καθόσαστε με τις ώρες κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, αυξάνετε τις πιθανότητες ηλιακού εγκαύματος.