Σπάνιο θέαμα, μην το χάσετε… Κάμερα κατέγραψε τι συμβαίνει τις νύχτες όταν εσείς κοιμάστε…

Περιβάλλον

Μεσάνυχτα σε δάσος της Ροδόπης… Μια αρκούδα ξύνεται στο αγαπημένο της δέντρο, προκειμένου να το “μαρκάρει” με τη μυρωδιά της και με αυτόν τον τρόπο να “επικοινωνήσει” με άλλα άτομα του είδους στην περιοχή. Αυτό εξυπηρετεί και την αναπαραγωγή για την εύρεση κατάλληλου συντρόφου την κατάλληλη εποχή, αλλά και τον ανταγωνισμό μεταξύ, κυρίως, των αρσενικών που δηλώνουν την παρουσία τους στο μέρος.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια μικρή γεύση από το υλικό των αυτόματων καταγραφικών καμερών που λαμβάνονται  κατά την υλοποίηση του προγράμματος LIFE ARCPROM «Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε 4 Εθνικά Πάρκα της Νότιας Ευρώπης» στο οποίο συμμετέχει και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Το έργο LIFE ARCPROM έχει σαν στόχο τη βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας (Πρεσπών, Β. Πίνδου, Οροσειράς Ροδόπης) και σε ένα της Ιταλίας ( Majella).

Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και χαρακτηρίζεται ως «είδος προτεραιότητας», όντας απόλυτα προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το καθεστώς διατήρησης του είδους στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα», ενώ το υποείδος της καφέ αρκούδας των Απεννίνων (Ursus arctos marsicanus) που συναντάται στο Εθνικό Πάρκο της Μajella υπάγεται στην κατηγορία «κρισίμως κινδυνεύοντα».

Το μοναδικό αυτό βίντεο αναδημοσιεύεται από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης