Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, υπάρχουν πάνω από 47 είδη καρχαριών και καρχαριοειδών, εκ των οποίων τα 16 απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για είδη που ζουν και αναπαράγονται και στις ελληνικές θάλασσες.
Οι περισσότεροι καρχαρίες βρίσκουν καταφύγιο σε πολύ μεγάλα βάθη, που φτάνουν τα 400 έως και 800 μέτρα. Μερικοί, όμως, από αυτούς βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, κυνηγώντας τη λεία τους μέχρι και στα 20 μέτρα.
Τα πιο απειλούμενα είδη των ελληνικών θαλασσών είναι ο λευκός καρχαρίας, ο σφυροκέφαλος και ο καρχαρίας-προσκυνητής ή αλλιώς «σαπουνάς», όπως τον ονομάζουν οι ψαράδες. Τα πιο συνηθισμένα καρχαριοειδή που συναντάμε στα πελάγη της χώρας είναι ο γκρίζος καρχαρίας, ο καρχαρίας-αλεπού, ο γαλάζιος, και ο ίσσουρος καρχαρίας.
Δεν απαγορεύεται η αλιεία όλων των καρχαριοειδών, ωστόσο τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο και απαγορεύεται η αλίευσή τους από τη διεθνή νομοθεσία. Όταν τα απειλούμενα είδη πιαστούν στα δίχτυα ή στα παραγάδια που προορίζονται για τους ξιφίες, τα περισσότερα βαφτίζονται αυθαίρετα από τους ψαράδες «γαλέοι» και πωλούνται στην ψαραγορά μέχρι και 12 ευρώ το κιλό.
Ο μεγαλύτερος από όλους τους καρχαρίες είναι ο προσκυνητής, που μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 11 μέτρα και σε βάρος τους 7 τόνους. Είναι είδος που προστατεύεται και τον συναντάμε πολύ τακτικά στα ελληνικά πελάγη. Το θαλάσσιο κήτος εντοπίζεται συχνότερα, καθώς κυνηγά τη λεία του στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο «σαπουνάς», όπως λέγεται διαφορετικά, είναι αρκετά τρομακτικός στην όψη, όμως τα φαινόμενα απατούν.
Ο άκακος θαλάσσιος γίγαντας τρέφεται μόνο με φυτοπλαγκτόν και μικρές νύμφες ψαριών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθυσμοί προσκυνητών έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 70% και υπολογίζονται σε 8.200 σε όλο τον κόσμο. Στη φωτογραφία ένας καρχαρίας προσκυνητής πιάστηκε στα δίχτυα ψαράδων από την Καβάλα και ζύγιζε 330 κιλά!!! Αναλόγου μεγέθους καρχαρίας ψάρεψαν και ανοιχτά της Λέσβου.
Ο σφυροκέφαλος καρχαρίας είναι από τα πιο περίεργα είδη που υπάρχουν στον κόσμο. Το ιδιαίτερο σχήμα της κεφαλής του θυμίζει ζυγαριά και μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 5 μέτρα. Τρέφεται με μικρά ψάρια και έχει εντοπιστεί να κολυμπά σε κοπάδια στη βόρεια Ελλάδα. Οι ψαράδες τον αποκαλούν «ζύγαινα» και είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη
σφυροκέφαλων καρχαριών στο κόσμο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς έχουν χρόνια να το εντοπίσουν.
Ο «βασιλιάς» όλων των καρχαριών, ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ζει και αναπαράγεται στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο πέλαγος. Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να μελετήσουν επαρκώς τους λευκούς καρχαρίες της Μεσογείου, καθώς δυσκολεύονται να τους εντοπίσουν. Πρόσφατα πιάστηκε ένας λευκός καρχαρίας στα ανοιχτά των Χανίων.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα