Ψυχολόγοι προς γονείς: Αυτή η πρακτική… ανατροφής φέρνει την αντικοινωνική συμπεριφορά στα παιδιά σας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Ψυχογραφείν

Έρευνα επιστημόνων σε δίδυμα παιδιά, δείχνει ότι η αυταρχική ανατροφή συνδέεται με περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Οι τιμωρητικές πρακτικές ανατροφής, και όχι η κληρονομικότητα, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέτασε ζευγάρια διδύμων των οποίων οι γονείς πειθαρχούσαν το κάθε παιδί με διαφορετικό τρόπο.

Μεταξύ μονοζυγωτικών διδύμων, που έχουν ίδια γονίδια αλλά οι γονείς τους τιμωρούσαν το καθένα διαφορετικά, τα παιδιά που δέχονταν περισσότερες φωνές ή ξυλιές ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν αντικοινωνική συμπεριφορά.

Μελέτες για τις επιπτώσεις της σωματικής τιμωρίας οδήγησαν την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία να κάνει σύσταση κατά αυτής της πρακτικής και πολλές χώρες να την απαγορεύσουν, δήλωσαν οι ψυχολόγοι ερευνητές. Αυτή είναι η πιο πρόσφατη έρευνα που δείχνει ότι η σκληρή τιμωρία συνδέεται άμεσα με περισσότερα, όχι λιγότερα, προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Δεκάδες ερευνητικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η χρήση σκληρής τιμωρίας, ειδικά σωματικής τιμωρίας όπως οι ξυλιές, συνδέεται με αυξημένα αρνητικά αποτελέσματα για τα παιδιά, κυρίως με υψηλότερα επίπεδα προβλημάτων συμπεριφοράς.

Η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με σκοπό να εξετάσει το κοινό αντεπιχείρημα ότι η γενετική πρέπει να παίζει κάποιο ρόλο. Με αυτή τη λογική, οι γονείς που έχουν τάση για σκληρή και επιθετική συμπεριφορά θα έχουν παιδιά με πιο προβληματική συμπεριφορά επειδή περνούν γονίδια που σχετίζονται με επιθετικότητα.

Επειδή θα ήταν ανήθικο να πάρουν οικογένειες με παρόμοια γονίδια και τυχαία να βάλουν κάποιες να χτυπούν ή να φωνάζουν στα παιδιά τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν Στέιτ, το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν και το Πανεπιστήμιο του Τέξας μελέτησαν δίδυμα παιδιά. Η έρευνα περιλάμβανε 1.030 ζευγάρια διδύμων, συμπεριλαμβανομένων 426 ζευγαριών γενετικά πανομοιότυπων διδύμων, πολλά από τα οποία είχαν γονείς που φέρονταν στο καθένα διαφορετικά.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι σε οικογένειες που οι γονείς τιμωρούσαν αυστηρά το ένα από τα δίδυμα αλλά όχι το άλλο υπήρχε μια προβλεπόμενη αύξηση στη μικροπαραβατικότητα και στη σωματική επιθετικότητα του παιδιού που το χτυπούσαν ή του φώναζαν περισσότερο.

Αυτός ο ερευνητικός σχεδιασμός είναι χρήσιμος στην περίπτωση των μονοζυγωτικών διδύμων, που έχουν ίδια γονίδια. Έτσι, οι διαφορές που μπορεί να υπάρχουν πρέπει να προέρχονται από το περιβάλλον, δήλωσε η κύρια συγγραφέας Αλεξάντρα Μπερτ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν Στέιτ.

Δεν βρέθηκαν ευρήματα που να υποστηρίζουν μια γενετική εξήγηση. Οι διαφορές στην τιμωρία που έλαβε το κάθε παιδί προέβλεψαν διαφορές στην αντικοινωνική συμπεριφορά ανάμεσα στα δίδυμα, ακόμα και όταν μοιράζονταν 100% τα ίδια γονίδια. Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr  Η σωματική τιμωρία οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά και όχι η κληρονομικότητα – PsychologyNow.gr

 19,005 Σύνολο επισκέψεων,  479 Σήμερα είδαν