Το Βατικανό… εκθέτει το Βρετανικό Μουσείο. Επιστρέφει στην Ελλάδα τρία γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτισμός

Τρία θραύσματα, μέρος των γλυπτών του Παρθενώνα, που φυλάσσονται σήμερα στα Μουσεία του Βατικανού, πρόκειται να δώσει ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα. Το Βατικανό γίνεται έτσι το τελευταίο παράδειγμα κράτους που επέστρεψε τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αφήνοντας το Βρετανικό Μουσείο μεταξύ αυτών που δεν ακολουθούν τον ίδιο δρόμο…

Η χειρονομία αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας να συνεχίσουμε στην οικουμενική οδό της μαρτυρίας της Αλήθειας». Για το λόγο αυτό, αναφέρεται στη δήλωση της Αγίας Έδρας, ο Πάπας Φραγκίσκος «αποφάσισε να δώσει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’, τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, που φυλάσσονται προσεκτικά επί αιώνες στις Συλλογές των Ποντιφίκων και στα Μουσεία του Βατικανού και εκτίθενται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο».

Παρθενώνας

Πρόκειται για τρία θραύσματα που έφτασαν στη Ρώμη τον 19ο αιώνα υπό άγνωστες συνθήκες. Το πρώτο είναι το κεφάλι ενός αλόγου που προήλθε από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα και ήταν μέρος ενός από τα τέσσερα άλογα της θεάς Αθηνάς, στη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αττικής.

Στη συνέχεια, υπάρχει το κεφάλι ενός αγοριού που κρατά ένα δίσκο, πιθανότατα προσφέροντας αναθήματα στη θεά ως μέρος της πανηγυρικής πομπής των Παναθηναίων. Το παιδί πρέπει να ήταν μέρος της ζωφόρου.

Τέλος το τρίτο θραύσμα είναι ένα γενειοφόρο ανδρικό κεφάλι που βρισκόταν σε μια από τις μετόπες που ήταν τοποθετημένες στη νότια πλευρά του ναού, όπου απεικονιζόταν η κενταυρομαχία, η συμπλοκή μεταξύ των Κενταύρων και των Λαπιθών.

Παρθενώνας

Σύνολο επισκέψεων 2,832 , Σήμερα 1