Ξεχάστε όσα ξέρατε… Πόσα γεύματα την ημέρα μειώνουν τους κινδύνους για διαβήτη και παχυσαρκία

Διατροφή Υγεία

Έχουν υπάρξει πολλές έρευνες που επισημαίνουν την ανάγκη για 3 γεύματα και ενδιάμεσα δύο σνακ, είτε επειδή σας βοηθά να χάσετε βάρος, είτε επειδή επιταχύνει τον μεταβολισμό σας, ή επειδή πρέπει να τρώτε κάθε τρεις ώρες ώστε να μην πεινάτε.

Όμως, μια ανασκόπηση από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια (UGA) ήρθε να αλλάξει όσα ξέρατε… Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ένας συγκεκριμένος τύπος περιορισμένης διατροφής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας. Γνωστή ως χρονικά περιορισμένη σίτιση, αυτό το είδος νηστείας σημαίνει λιγότερα γεύματα, διακοπή των σνακ αργά το βράδυ και μη κατανάλωση φαγητού για 12 έως 16 ώρες (κάτι που περιλαμβάνει τη νύχτα).

Μετά από μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση δημοσιευμένων μελετών, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του αριθμού των γευμάτων και της παχυσαρκίας ή του διαβήτη τύπου 2. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «αυτό που διδασκόμαστε εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ότι πρέπει να τρώμε τρία γεύματα την ημέρα και ενδιάμεσα σνακ, δυστυχώς, αυτό φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες της παχυσαρκίας».

Ο τρόπος διατροφής των τριών γευμάτων και σνακ εμποδίζει τα επίπεδα ινσουλίνης να μειωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και, με την ποσότητα των θερμίδων και των σακχάρων που καταναλώνουν οι άνθρωποι κατά μέσο όρο, μπορεί να υπερφορτώσουν τους υποδοχείς ινσουλίνης του σώματος. Αυτό οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και συχνά σε διαβήτη τύπου 2.

«Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε σωματικό λίπος», λένε οι επιστήμονες και προσθέτουν: “Η λήψη λιγότερων γευμάτων την ημέρα θα επιτρέψει σε αυτές τις εναποθέσεις λίπους να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας και όχι η ζάχαρη που καταναλώνουμε διαρκώς».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει και να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υγεία του εγκεφάλου και τον γλυκαιμικό έλεγχο. Μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 550 θερμίδες την ημέρα χωρίς το άγχος της μέτρησης θερμίδων. Επιπλέον, η ανασκόπηση προτείνει ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Πηγή, περιοδικό Nutrients.