Στροφή Ελλήνων σε διακοπές… με το σπίτι τους. Τρέχουν να προλάβουν Γερμανούς και Ιταλούς…

Κοινωνία

Αύξηση κατά 400% καταγράφει φέτος η εβδομαδιαία ζήτηση για ενοικίαση αυτοκινούμενου τροχόσπιτου στην Ελλάδα, έναντι του 2019. Εν μέσω της covid-19 σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ για τους εκδρομείς, η ανάγκη του απόλυτου ελέγχου στις μετακινήσεις, τη διαμονή και την κυκλοφορία τους από μέρος σε μέρος, με ασφάλεια και αποφυγή συνωστισμού… Το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο φαίνεται πως θα είναι ο μελλοντικός τρόπος τουρισμού και για την Ελλάδα.

Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα ενοικιάζονται, κατά 80%, από Ευρωπαίους πολίτες, κυρίως Γερμανούς, Γάλλους και Ιταλούς, οι οποίοι κλείνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη χώρα μας από τον Ιανουάριο, κάθε χρόνο. Δυστυχώς οι Έλληνες, παρά το αυξημένο ενδιαφέρον τους δεν τα προλαβαίνουν. Ενώ το 2009 πωλήθηκαν στην Ελλάδα περί τα 100-150 καινούρια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τη δεκαετία που ακολούθησε, από το 2010 έως και το 2020, ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε τα πέντε, τη στιγμή που στην Ευρώπη το αντίστοιχο νούμερο υπερβαίνει και τα 60.000 ετησίως.

Επειδή στην Ελλάδα το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο θεωρείται ΙΧ άνω των 2.000 κυβικών έχει φόρο πολυτελείας, τεκμήρια, μεγάλα τέλη κυκλοφορίας και όλα τα παραπάνω καθιστούν αποτρεπτική την αγορά του. Συγκεκριμένα, για να έχει ο Έλληνας ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο 2.300 κυβικών, υποχρεούται να πληρώνει 690 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, 700 ευρώ φόρο πολυτελείας, και περίπου 15.000 τεκμήριο.

Το αυτοκινούμενο ανήκει στην κατηγορία Μ1 Ι.Χ. αυτοκινήτων και έτσι μπορεί να σταθμεύσει όπου κι ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Όμως, αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να προβεί σε ενέργειες κάμπινγκ, δηλαδή να ανοίξει παράθυρα, τέντες, να βγάλει τραπεζοκαθίσματα. Χρειάζεται ειδικός χώρος, όπου εκτός της στάθμευσης θα μπορεί να κάνει και σέρβις. Δηλαδή να πάρει νερό και να αδειάσει τις δεξαμενές λυμάτων. Ο χώρος αυτός ονομάζεται διεθνώς camper stop και μπορεί να είναι αποκλειστικά για αυτοκινούμενα, αλλά και μικτός με άλλα ΙΧ αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημοι τέτοιοι χώροι. Πληροφορίες ΑΜΠΕ