Άλλαξαν όσα πιστεύατε… Και όμως αυτή η λιχουδιά αυξάνει την απόδοση όσων γυμνάζονται

Διατροφή

Πολλοί αντιλαμβάνονται την σοκολάτα σαν μια λιχουδιά και ως εκ τούτου ως μια τροφή που δεν συνάδει με τις συνήθειες που οφείλει να έχει ένας πειθαρχημένος αθλητής. Φαίνεται όμως πως αυτό τον κανόνα εξαιρείται η μαύρη σοκολάτα, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι ένας πολύ καλός «σύμμαχος» ενός αθλητή.

Όπως προκύπτει από μελέτη που διενέργησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση ενός αθλητή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν ασκείστε και τρώτε μικρές δόσεις μαύρης σοκολάτας, η απόδοσή σας αυξάνεται κατά 50%.

Οι επιστήμονες, για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ανέλυσαν τη μυϊκή κόπωση, τον αριθμό των τριχοειδών αγγείων και την παραγωγή νέων μιτοχονδρίων στην καρδιά και τους μύες μετά από άσκηση αλλά και την αθλητική απόδοση έπειτα από χορήγηση επικατεχίνης, ενός συστατικού δηλαδή του κακάο, δύο φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μετά από 15 μέρες, αύξηση της αθλητικής απόδοσης κατά 50% και αύξηση κατά 30% στην αντοχή της κόπωσης των μυών. Επίσης, αντιλήφθηκαν μια αύξηση του αριθμού των τριχοειδών αγγείων που τροφοδοτούν τους μύες με οξυγόνο, αλλά και τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων.

Τα δύο αυτά γεγονότα συντελούνται κατά τη διάρκεια αερόβιας άθλησης και αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αντοχής στην κόπωση κατά την άσκηση και κατ’ επέκταση λειτουργούν ενισχυτικά σε σκληρότερες προπονήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, από όλα τα παραπάνω προκύπτει και η ελπίδα πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι χρήσιμη στην απώλεια μυϊκή μάζας, που συνήθως παρατηρείται σε προχωρημένες ηλικίες και σχετίζεται με τη γήρανση. Πηγή Journal of Physiology.

Σύνολο επισκέψεων 1,964 , Σήμερα 1