Μηλόξιδο. Γιατί οι επιστήμονες το χαρακτηρίζουν ως “διατροφικό θησαυρό”. Τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία

Διατροφή

Πολλές μελέτες επιστημόνων έχουν ασχοληθεί με το μηλόξιδο, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι διαθέτει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας. Άλλωστε, το μηλόξιδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι». Το σπουδαίο αυτό τονωτικό χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα απ’ όλους τους στρατούς σαν αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και σαν ενεργειακό ποτό. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα.

Αποτελείται κυρίως από οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο, τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον, περιέχει μια σειρά από οξέα όπως γαλλικό, μηλικό, καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ.

Όσον αφορά στις θετικές του δράσεις στον οργανισμό, το οξικό οξύ του ξιδιού φαίνεται πως επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έχει αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής.

Πως όμως ωφελεί η συστηματική λήψη του την υγεία:

Χοληστερόλη

Σύμφωνα με έρευνες η ημερήσια κατανάλωση 1 κουταλιά της σούπας μηλόξιδου αυξάνει την παραγωγή χολικών οξέων και χολής και ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος. Η χολή και το ήπαρ είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη διάσπασή της. Το αποτέλεσμα είναι η συστηματική λήψη μηλόξιδου να συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αρτηριακή πίεση

Το οξικό οξύ του ξιδιού φαίνεται πως επιδρά θετικά ακόμη και στην αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές, το οξικό οξύ μειώνει την πίεση και τη δραστηριότητα της ρενίνης, ένα ένζυμο που εκκρίνεται από τα νεφρά και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αποτοξίνωση

Το μηλόξιδο αποτελεί ένα ηπατικό και λεμφικό τονωτικό. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς βελτιώνει τη κυκλοφορία της λέμφου και του εντέρου, βοηθά στην απομάκρυνση της κατακράτησης υγρών και επαναφέρει το pΗ του σώματος. Αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για όσους θέλουν να αποτοξινώσουν του σώμα τους και να καταπολεμήσουν την κυτταρίτιδα.

Αντιμικροβιακή δράση

Χάρη στη μεγάλη οξύτητα που περιέχει το μηλόξυδο αποτελεί μία άριστη και αντιμικροβιακή ουσία. Χρησιμοποιείται σε κολπικές πλύσεις για την καταπολέμηση της Candida αλλά και εσωτερικά σε καντιντίαση, σε μυκητιάσεις δέρματος και ποδιών, ενώ βοηθά και στην αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων. Συνδυάζεται άριστα και με άλλες αντιμικροβιακές ουσίες όπως είναι το έλαιο ρίγανης.

Μείωση διαβήτη

Έρευνες έδειξαν πως η λήψη μηλόξιδου οδηγεί στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης ορού, ιδιαίτερα μεταγευματικά και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη όσον αφορά άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μία ακόμη μελέτη έδειξε ότι το μηλόξιδο καθυστερεί την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα να οδηγεί σε καλύτερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, εφόσον δεν υπάρχει γαστροπάρεση.

Απώλεια κιλών

Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του μηλόξιδου είναι πως βοηθάει στην απώλεια κιλών. Μελέτη επισημαίνει πως η κατανάλωση δύο κουταλιών σούπας μηλόξιδου επί τρεις μήνες προκάλεσε σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος, την περίμετρο μέσης, το κοιλιακό λίπος και τα τριγλυκερίδια.
Επίσης, με βάση άλλη μελέτη οι άνθρωποι που έτρωγαν ψωμί με μηλόξιδο ένιωθαν πιο χορτάτοι από εκείνους που έτρωγαν σκέτο το ψωμί. Επίσης όταν το ξίδι καταναλώνεται μαζί με ένα γεύμα, η ημερήσια θερμιδική κατανάλωση μειώνεται κατά 200-275 θερμίδες.

Σύνολο επισκέψεων 1,843 , Σήμερα 1