“Θαυματουργό” φρούτο, αλλά δεν είναι για όλους… Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Διατροφή

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα «θαυματουργό» φρούτο με αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και τα νεφρά, ενώ παράλληλα δυναμιτίζει το μεταβολισμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γκρέιπφρουτ είχαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C, μαγνησίου, καλίου, διαιτητικών ινών και βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

Αυτό που λίγοι, ίσως, γνωρίζουν είναι ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένα φάρμακα. Οι ασθενείς οφείλουν να προσέχουν πολύ την κατανάλωσή του, επειδή έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων με κάποια φάρμακα. Άλλωστε, στις αντενδείξεις ορισμένων φαρμάκων αν προσέξετε θα δείτε ότι γίνεται ειδική αναφορά  στο γκρέιπφρουτ.

Τι είναι αυτό που κάνει το γκρέιπφρουτ «ασύμβατο» με τη φαρμακευτική αγωγή;

Το γκρέιπφρουτ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιέχει μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία παρεμβαίνει στη δράση του ενζύμου CYP3A4, που βρίσκεται στο λεπτό έντερο. Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι το λεπτό έντερο να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης, κατά της υπέρτασης ή κατά του άγχους.

Το ένζυμο όμως επιδρά και σε δραστικές φαρμάκων και τις απενεργοποιεί μερικώς, απομακρύνοντάς τες όπως θα έκανε με άλλες ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι η δόση του φαρμάκου δεν επιδρά σε ποσοστό 100%.

Πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας  αν πρέπει να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ, για τυχόν παρενέργειες με τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνετε. Φωτογραφία απο pexels.

Διαδώστε το Εδώ ζεις