Αυτό το νησί το λατρεύουν οι ποδηλάτες… Καταπληκτικές διαδρομές με υπέροχη θέα και διεθνή πιστοποίηση

Ο τόπος μας

Για τους ταξιδιώτες που αναζητούν το διαφορετικό, το καινούργιο, το εναλλακτικό για τις διακοπές τους, η Λέρος είναι το ιδανικό νησί. Ένα νησί πανέμορφο και με πολύ πλούσια και σημαντική ιστορία. Μια ιστορία που τη μαρτυρούν τα κτίρια, τα ερείπια, τα πολλά ναυάγια από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Ολόκληρη η Λέρος είναι ένα μουσείο…

Για αυτούς που αγαπούν τις καταδύσεις, το περπάτημα στις ιστορικές διαδρομές του νησιού, την επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσα από τις γεύσεις, τους ρυθμούς και τα τραγούδια, αλλά και όσοι αγαπούν το ποδήλατο, η Λέρος είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους στη Λέρο είναι ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας στο βουνό. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν συναρπαστικές διαδρομές από ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό. Κατά τη διάρκεια την διαδρομής οι ποδηλάτες απολαμβάνουν τη φυσική ομορφιά του νησιού αλλά και τη μοναδική θέα.

undefined

Εντός του οικιστικού συνόλου Μερικιά – Λακκί – Τεμένια – Ξηρόκαμπος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα δύσκολες διαδρομές για τους επισκέπτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μεταφορικό μέσο. Στις Περιοχές Πλατάνου – Παντελίου – Αγ. Μαρίνας, υπάρχουν ανηφορικές διαδρομές, οι οποίες όμως ανταμείβουν τους επισκέπτες με την υπέροχη θέα. Στους οικισμούς Αλίντων – Κριθωνίου – Καμάρας – Γούρνας, οι σχετικά επίπεδες διαδρομές καθιστούν το ποδήλατο ως ιδανικό εναλλακτικό μεταφορικό μέσο. Από τα Άλιντα – Καμάρα – Αγ. Ισίδωρος μέχρι το Παρθένι και το Μπλεφούτι, η διαδρομή είναι χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και αποζημιώνει τον ποδηλάτη με τις πεντακάθαρες παραλίες (Αγ. Κιουρά – Μπλεφούτι) που υπάρχουν στο τέλος της διαδρομής.

undefined

Για τους λάτρεις του Mountain bike, η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους καθιστά τη Λέρο ως έναν σημαντικό προορισμό για αυτό το άθλημα, αφού στο νησί υπάρχουν καταπληκτικές διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, που προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις και υπέροχη εμπειρία. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ποδηλατικός Σύλλογος Λέρου, έχει αναλάβει αυτό το κομμάτι με προωθητικές δράσεις, προκειμένου να αναδείξει τις ομορφιές του νησιού μέσα από την ποδηλασία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η συνεργασία του συλλόγου με τον Δήμο Λέρου οδηγεί στην πιστοποίηση του νησιού της Λέρου ως προορισμός “bike friendly”.

Προτεινόμενες Διαδρομές

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΑΠΟΣΤΑΣΗ

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ

Φάρος

680μ.

Εύκολο για όλες τις ηλικίες

Το μονοπάτι ξεκινάει από την περιοχή Κατσούνι πριν την εκκλησία των κυνηγών και τερματίζει στο Φάρο του λιμανιού.Το μονοπάτι ανοίχτηκε το 2017 από την Ιταλική Trail Brothers (Τοσκάνη) και την Ελληνική πρωτοβουλία Island Hopping.

Βαγιά

2.5 km

Εύκολο για όλες τις ηλικίες

Το μονοπάτι ξεκινάει από την περιοχή Καμαράκι και τερματίζει στο λιμάνι στο Λακκί.Οι ποδηλάτες διέρχονται από ένα δάσος με Βελανιδιές.

Άγιος Νικόλαος Μεραλούδης

3,5km

Μέτριο ++

Το μονοπάτι ξεκινάει από την περιοχή Σμαλού όπου οι ποδηλάτες σε κατάβαση τερματίζουν στον Άγιο Ισίδωρο.

Πατέλα

2,5km

Μέτριο

Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λακκί με κατεύθυνση προς την περιοχή Μερικία. Ο τερματισμός είναι στο Ιταλικό Αερόφωνο. Η διαδρομή αποτελεί συνδυασμό ανάβασης και κατάβασης.

Σκουμπάρδα

4km

Δύσκολο

Το μονοπάτι ξεκινάει από τον Άγιο Φανούριο στο Ξηρόκαμπο με διέλευση προς το παλιό νταμάρι Ξηροκάμπου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως δύσκολη αφού αποτελείτε από συνεχή ανηφόρα προς το 2ο ψηλότερο σημείο του νησιού.

Κάστρο

499 σκαλιά

Δύσκολο

Η διαδρομή ξεκινάει από το Κάστρο της Παναγίας στο Παντέλι και αποτελείται από κατάβαση 499 σκαλιών με τερματισμό τον Πλάτανο.

Σύνολο επισκέψεων 1,230 , Σήμερα 1