Πως οι πλανήτες… έφεραν την μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία. Εικόνες από βάθος 3.800 μέτρων…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 15 Απριλίου του 1912, στις 02:20 βυθίστηκε, στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο εκείνης της περιόδου, ο Τιτανικός που  είχε 2.224 επιβαίνοντες, όταν προσέκρουσε σε παγόβουνο. Τη ζωή τους έχασαν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές καταστροφές σε καιρό ειρήνης στην ιστορία.

Σχεδόν όλοι όσοι πήδηξαν ή έπεσαν στο νερό, πέθαναν από υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς λόγω του παγόβουνου η θερμοκρασία του νερού ήταν πιθανότατα στους −2 °C.

Σήμερα είναι γνωστό ότι τον Ιανουάριο του 1912, η Σελήνη ήλθε πλησιέστερα στη Γη από ότι τα προηγούμενα 1.400 χρόνια, την ίδια στιγμή που η Γη πραγματοποιούσε την πλησιέστερη ετήσια προσέγγιση της με τον Ήλιο. Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά υψηλές παλίρροιες οι οποίες πιθανόν οδήγησαν μεγαλύτερο αριθμό παγόβουνων από τον συνηθισμένο να φτάσει στις περιοχές που κινούνταν πλοία λίγους μήνες αργότερα.

 Ο καιρός βελτιώθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της ημέρας, από αισθητούς ανέμους και ήπια θάλασσα το πρωί σε μια κρυστάλλινη διαύγεια και ηρεμία μέχρι το απόγευμα, καθώς το πλοίο εισερχόταν σε ένα αρκτικό σύστημα υψηλών πιέσεων.Δεν υπήρχε φεγγάρι εκείνη την διαυγή νύχτα.

Βύθιση του Τιτανικού - Βικιπαίδεια

Το ναυάγιο του «Τιτανικού» παραμένει στον βυθό, σπασμένο στα δύο και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ft (3.784 m). Από την ανακάλυψή του, την 1η Σεπτεμβρίου του 1986, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο «Τιτανικός» έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία.

Βίντεο του BBC

Μια διεθνής ομάδα εξερευνητών πραγματοποίησε πέντε καταδύσεις με επανδρωμένα υποβρύχια στις αρχές Αυγούστου για να ερευνήσει και να φωτογραφίσει το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό. Το κουφάρι καταστρέφεται ταχέως από τα βακτήρια, τη διάβρωση και τα βαθιά ρεύματα των ωκεανών, λένε οι ερευνητές.

Σύνολο επισκέψεων 1,637 , Σήμερα 1