Αντισυμβατική και πρωτοποριακή… Φυλακίστηκε έγκυος και γέννησε στη φυλακή. Βίντεο

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται, σαν σήμερα, από τον θάνατο της δημοσιογράφου, λογοτέχνιδας, δοκιμιογράφου, θεατρικής συγγραφέας και πολιτικής ακτιβίστριας, ένθερμη υποστηρίκτρια του γυναικείου κινήματος, Λιλής Ζωγράφου.

Στα βιβλία της, εξέτασε ειδικότερα τη θέση της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Κεντρικά θέματα του έργου της συνιστούν η προσωπική ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η σεξουαλική καταπίεση και η σεξουαλική απελευθέρωση.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, η Ζωγράφου συμμετείχε στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και εναντιώθηκε στο Ναζισμό. Φυλακίστηκε ούσα έγκυος και γέννησε στη φυλακή. Η Ζωγράφου κατέκρινε ανοιχτά το καθεστώς των Συνταγματαρχών του 1967-1973. Το βιβλίο της «Επάγγελμα Πόρνη» ήταν μια καυστική μαρτυρία της ζωής επί Χούντας.

Αντισυμβατική και πρωτοποριακή η Λιλή Ζωγράφου πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1950, έγινε γνωστή λίγο αργότερα με το έργο της «Νίκος Καζαντζάκης, ένας τραγικός». Μερικά από τα πιο γνωστά έργα της είναι τα «Επάγγελμα: Πόρνη», «Η γυναίκα σου η αλήτισσα» (1984), «Η Συβαρίτισσα»-έργο έντονα αυτοβιογραφικό, «Νύχτωσε αγάπη μου, είναι χθες», «Παλαιοπώλης αναμνήσεων», «Κάφκα, ο σύγχρονός μας», «Η αγάπη άργησε μια μέρα» (1994), το οποίο διασκευάστηκε και προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997, καθώς και το δοκίμιο «Αντίγνωση: Τα δεκανίκια του καπιταλισμού”, το οποίο προκάλεσε συζητήσεις.

Με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο της Λιλής Ζωγράφου, από το αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζουμε ένα επεισόδιο από τη σειρά εκπομπών «Αντ’ αυτού» (2000), στην οποία ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Γκιώνης συζητά με την Εύη Κυριακοπούλου για την συγγραφέα.