Στη θέα όλων μας ένα εμβληματικό και μνημειώδες έργο με μεγάλο συμβολισμό…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο αυτό, από τη “Λαϊκή αγορά”, τέμπερα σε μουσαμά, είναι του χαράκτη και ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, που σαν σήμερα, το 1925 γεννήθηκε στην Ύδρα.

Η «Λαϊκή Αγορά», ένα έργο μεγάλης διάστασης, εμβληματικό για την πορεία του σπουδαίου εικαστικού αλλά και την ελληνική δημιουργία είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης όταν επισκέπτεται την Εθνική Πινακοθήκη.

Η τοποθέτηση του πίνακα, που αναβλύζει τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας και σκορπίζει χρώματα, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν… Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Πινακοθήκη είναι το ανοιχτό πνεύμα που την διακατέχει και η πρόσκληση σε όλο το ελληνικό κοινό να περάσει τις πύλες της. Όπως επισήμανε η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, “δεν υπάρχει ωραιότερη υποδοχή για τους Έλληνες γιατί το σήμα που εκπέμπει είναι εύγλωττο, και μπορεί ο καθένας να το καταλάβει. Όπως μια λαϊκή αγορά είναι ένα λαϊκό δρώμενο όπου ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος, ακριβώς έτσι και η Εθνική Πινακοθήκη είναι το σπίτι όλων των Ελλήνων”.

Ο Παναγιώτης Τέτσης πρόλαβε να δει, έστω εικονικά, την τοποθέτηση του εμβληματικού μεγάλων διαστάσεων έργου του “Λαϊκή Αγορά” στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη.

Ο Τέτσης διαμόρφωσε μια προσωπική αντίληψη του εξπρεσιονισμού. Τα έργα του περιλαμβάνουν σκηνές της καθημερινότητας, προσωπογραφίες, τοπία, αλλά και νεκρή φύση. Στα έργα του παρατηρείται μια σημαντική μέριμνα στα χρώματα και στο φως. Πέραν από τη ζωγραφική, ο Τέτσης ασχολήθηκε και με τη χαρακτική, αλλά και με τη δημιουργία τοιχογραφιών σε εκκλησίες και δημόσια κτήρια. Βραβεύτηκε στις 29/02/2016 με το βραβείο Γιάννη Μόραλη, που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2016. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Αλέξης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε τελετή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πέθανε στις 5 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», σε ηλικία 91 ετών.

Σύνολο επισκέψεων 1,477 , Σήμερα 5