Δημιουργίες Ελλήνων…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Είναι η προτομή του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος σαν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο. Το έργο έγινε το 1866, σε μάρμαρο, από τον Ιωάννη Κόσσο (1822-1873) και εκτίθεται στην Μόνιμη έκθεση του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο.

Ήταν Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου του 1831, και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελληνικής Πολιτείας, Ιωάννης Καποδίστριας ετοιμάζεται να πάει στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα για την πρωινή λειτουργία, συνοδευόμενος από την ασφάλειά του.

Στη διαδρομή προς τον ναό συναντιούνται με τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη όπως και με τον ανιψιό του Γιώργη, που έχουν αποφασίσει να κόψουν το νήμα της ζωής του κυβερνήτη, καθώς αφενός ήταν εκείνος που κατέπνιξε η στάση που οργάνωναν στη Μάνη κατά της επίσημης ελληνικής κυβέρνησης και αφετέρου είχε στείλει στην φυλακή τον γενάρχη της οικογένειας, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Το σημείο της δολοφονίας του Καποδίστρια

Σε όσους τον συμβούλευαν να προσέχει, ο Καποδίστριας απαντούσε ότι «εάν οι Μαυρομιχαλαίοι θέλουν να με δολοφονήσουν ας με δολοφονήσουν. Τόσο το χειρότερον δι’ αυτούς. Θα έλθη κάποτε η μέρα κατά την οποίαν οι Έλληνες θα εννοήσουν την σημασίαν της θυσίας μου».

Ο κυβερνήτης βγάζει το καπέλο του και τότε ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης τον αρπάζει από το αριστερό χέρι και τον πυροβολεί στην βάση του κρανίου. Ταυτόχρονα ο νεαρός Γιώργης τον μαχαιρώνει στα δεξιά της βουβωνικής χώρας.

Σύνολο επισκέψεων 1,964 , Σήμερα 2