Εστία ρύπανσης ένα από τα σημαντικότερα οθωμανικά μνημεία των Βαλκανίων

Πολιτισμός

​Ο λόγος γίνεται για το τέμενος Ισκεντέρ Μπέη, στα Γιαννιτσά… Το Τέμενος είναι ένα από τα επιβλητικότερα οθωμανικά κτήρια των Γιαννιτσών και συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων οθωμανικών μνημείων των Βαλκανίων. Είναι ένα εντυπωσιακό σε όγκο και μέγεθος κτίριο, που σήμερα δυστυχώς έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

Το μνημείο, που χρονολογείται στον 15o αι., έχει καταπονηθεί από τη νεώτερη χρήση του ως εκκοκκιστήριο βάμβακος, ενώ αυθαίρετες προσθήκες των προηγούμενων δεκαετιών, που εξυπηρετούσαν την τελευταία του χρήση, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του. Σήμερα, το τέμενος-εκκοκκιστήριο, ευρισκόμενο στην είσοδο των Γιαννιτσών, ερειπωμένο, αποτελεί  εστία ρύπανσης εντός του αστικού ιστού.

Η Εθνική Τράπεζα παραχώρησε μία έκταση περίπου 2.500 τ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το ίδιο το μνημείο εμβαδού άνω των 700 τ.μ. θα μελετηθεί, θα αποκατασταθεί και να αποδοθεί σε χρήση στην πόλη. Ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης του 8%, το οποίο αποτελεί σχολάζουσα κληρονομία.

Ήδη οι αρχαιολογικές υπηρεσίες προχωρούν στη μελέτη στατικής ενίσχυσης του μνημείου, στη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να ακολουθήσουν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων. Στα επόμενα χρόνια η πόλη των Γιαννιτσών θα αποκτήσει ένα σημαντικό μνημείο, ένα χώρο πολιτισμού μέσα στον αστικό ιστό, που θα αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή της πόλης.

Σύνολο επισκέψεων 2,808 , Σήμερα 1