Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να προκαλέσει άνοια. Οι τροφές που το αποτρέπουν…

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα ισραηλινο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος (βιταμίνης Β9) στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία στους ηλικιωμένους.

Η μελέτη συμπέρανε ότι η εν λόγω βιταμίνη θα πρέπει να παρακολουθείται με περιοδικές εξετάσεις αίματος και η ανεπάρκειά της να διορθώνεται στα άτομα τρίτης ηλικίας. Εκτιμάται ότι ο ένας στους πέντε ηλικιωμένους έχει ανεπαρκή επίπεδα φολικού οξέος. Η έλλειψη αυτή επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία και τη μετάδοση σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο, κάτι που αυξάνει σταδιακά τον κίνδυνο άνοιας.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης και του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Χάιφα, ανέλυσαν στοιχεία για 27.188 Ισραηλινούς 60 έως 75 ετών χωρίς προϋπάρχουσα άνοια, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου.

Σε ποσοστιαίους όρους, σε όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης Β9 η συχνότητα της άνοιας ήταν σχεδόν 3,5% και του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σχεδόν 8%, ενώ σε όσους είχαν επαρκή επίπεδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν περίπου 3% και 4%. Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, όπως την συνύπαρξη διαβήτη, κατάθλιψης, γνωστικής εξασθένησης, έλλειψης βιταμίνης Β12, καπνίσματος και χρήσης συμπληρωμάτων φολικού οξέος, εκτιμήθηκε ότι οι άνθρωποι με ανεπαρκή φολικό οξύ είχαν 68% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια και σχεδόν τριπλάσια να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι πιθανό η ανεπάρκεια φολικού οξέος να επηρεάζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης και συνεπώς τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας ή/και να διαταράσσει την ικανότητα του DNA του οργανισμού να αποκαθιστά τις βλάβες των νευρώνων, καθιστώντας τους έτσι πιο ευάλωτους στην οξειδωτική ζημιά, κάτι που με τη σειρά του επιταχύνει τη γήρανση και καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι «οι συγκεντρώσεις του φολικού οξέος στο αίμα μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοδείκτης για να μειωθούν οι κίνδυνοι άνοιας και θνησιμότητας σε προχωρημένη ηλικία».

Οι καλύτερες διατροφικές πηγές φολικού οξέος είναι τα όσπρια (φακές, φασόλια και ρεβίθια), το σπανάκι, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα αυγά και τα φιστίκια.  Πηγή, ιατρικό περιοδικό «Evidence Based Mental Health», ΑΜΠΕ.

Διαδώστε το Εδώ ζεις