Διασώζεται η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Χιλιάδες δίσκοι, σπάνιες ηχογραφήσεις, παρτιτούρες

Πολιτισμός

​Η μουσική συλλογή της ΑΕΠΙ, Tο σημαντικότερο αρχείο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής στον 20ό αιώνα, η μουσική συλλογή της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), παραδόθηκε στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» (ΣΦΜ).

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξαγόρασε τη συλλογή, αντί 512.000 ευρώ, για να τη διασώσει. Την εμπιστεύεται τώρα στο Μέγαρο Μουσικής και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία να τη διαχειριστούν και να την αναδείξουν.

Η Συλλογή, παραχωρείται ως χρησιδάνειο, για 49 έτη, από κοινού, στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής. Η παραχώρηση γίνεται χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με σκοπό τη βέλτιστη προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση της Συλλογής.

Παρτιτούρα για τις αδελφές Καλουτά

Στη συλλογή διασώζονται πολύτιμα τεκμήρια, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία του ελληνικού -βυζαντινού, δημοτικού, και, κυρίως, ελαφρού, λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού του 20ου αιώνα- και εν μέρει του ξένου τραγουδιού.

Το κύριο σώμα της συλλογής συνίσταται από σπάνιες ηχογραφήσεις, παρτιτούρες, μήτρες δίσκων βινυλίου, χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και θρυλικών μουσικών παραστάσεων. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 6.702 δίσκους 78 στροφών, 7.420 δίσκους 45 στροφών, 557 μήτρες ηχογραφήσεων, σημειώματα της Σοφίας Βέμπο, το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη, τα Αρχεία του Γιώργου Μουζάκη, του Μενελάου Θεοφανίδη, του Διονυσίου Βισβάρδη και της Νίτσας Μόλλυ, και 80.898 τεμάχια από διάφορα αντικείμενα όπως τεύχη μουσικών περιοδικών, έντυπες παρτιτούρες και προγράμματα συναυλιών Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, φωτογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών, κασέτες, CD/DVD.

Σύνολο επισκέψεων 4,249 , Σήμερα 1