Αν και οι γεωπόνοι το θεωρούν αγριόχορτο… έχει ευεργετικές ιδιότητες σε συκώτι, χολή, λοιμώξεις

Διατροφή

Μπορεί να θεωρείται από πολλούς κηπουρούς και ιδιοκτήτες γκαζόν, ως ένα αγριόχορτο, το βότανο όμως αυτό έχει πολλές φαρμακευτικές χρήσεις.

Ο λογος για το ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα, ή ραδίκι του βουνού. Στην παραδοσιακή βοτανική ιατρική χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το ευρύ φάσμα των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων, προβλημάτων χολής (ως χολαγωγό),  καθώς διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και κρατά τη χοληστερίνη σε χαμηλά επίπεδα. Τονώνει τις λειτουργίες του ήπατος, καθώς και ως ευστόμαχο τονωτικό.

Το ταραξάκο έχει δύο ιδιαίτερα σημαντικές χρήσεις: να προάγει το σχηματισμό της χολής και να απομακρύνει από το σώμα το περίσσειο ύδωρ, σε οιδηματώδεις συνθήκες που προκύπτουν από προβλήματα στο ήπαρ. Ειδικότερα η ρίζα, επηρεάζει όλες τις μορφές των εκκρίσεων από το σώμα. Ενεργώντας στην αφαίρεση των δηλητηρίων από το σώμα, δρα ως τονωτικό καθώς επίσης και ως διεγερτικό.

Σαν αφέψημα, το ταραξάκο καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, είναι εξαιρετικό τονωτικό για το συκώτι και το βοηθά να απομακρύνει τις κάθε προέλευσης τοξίνες.

Γι’αυτό το λόγο το ταραξάκο βοηθάει αποτελεσματικά, ενώ συντελεί δραστικά και στην καύση των λιπών. Πρόκειται για φυτό με διουρητικές ιδιότητες που όμως δεν δημιουργεί απώλειες καλίου, όπως συμβαίνει με κάποια διουρητικά, καθώς περιέχει άφθονη ποσότητα και όσο το καταναλώνουμε, άλλο τόσο τροφοδοτεί τον οργανισμό μας.

Διαδώστε το Εδώ ζεις