Καιρού επιτρέποντος… Ένα σπάνιο φαινόμενο που θα συμβεί, για πρώτη φορά, μετά από 794 χρόνια…

Περιβάλλον

Σήμερα, ανήμερα του χειμερινού ηλιοστασίου, είναι η σπάνια σύνοδος των Πλανητών Δια και Κρόνου. Δηλαδή οι δύο πλανήτες θα βρεθούν τόσο κοντά που θα φαίνονται σχεδόν σαν ένα ουράνιο σώμα. Ο ήλιος θα δύσει λίγα λεπτά μετά τις 5 και όποιος σηκώσει το βλέμμα προς τον ουρανό θα δει ένα λαμπερό αστέρι.

Για περίπου δυόμισι ώρες και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα, οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, σε ένα ουράνιο φαινόμενο που ονομάζεται «Σύνοδος», θα έλθουν τόσο κοντά, σε απόσταση όσο το πάχος ενός… νυχιού. Θα μοιάζουν έτσι με ένα μεγάλο αστέρι, αυτό που επί αιώνες και όποτε επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, έχει απασχολήσει θεολόγους και αστρονόμους, σχετικά με το αν θα μπορούσε να είναι το Άστρο της Βηθλεέμ.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά από 794 χρόνια… Η τελευταία φορά που ήταν ορατή μια τέτοια σύνοδος ήταν λίγο πριν την αυγή της 4ης Μαρτίου 1226. Είχε συμβεί επίσης τον Μάιο του 2000, αλλά η θέση του στον ουρανό δεν την έκανε ορατή. Επίσης είχε γίνει ξανά το 1623 (όταν ο Γαλιλαίος ήταν ακόμα ζωντανός) όμως ήταν επίσης δύσκολο να εντοπιστεί γιατί, όπως εξηγεί το Παρατηρητήριο του Περθ, φαινόταν αρκετά κοντά στον ήλιο και πιθανότατα χανόταν στο φως του.

Οι δύο γίγαντες πλανήτες ευθυγραμμίζονται κατά την περιφορά τους γύρω από τον ήλιο και έρχονται σε σύνοδο κάθε 20 χρόνια. Οι επόμενες λοιπόν σύνοδοι Δία- Κρόνου θα πραγματοποιηθούν το 2040 και 2060.