Και μετά την κραιπάλη των εορτών, με αυτό το βότανο θα προστατεύσετε το συκώτι σας που επιβαρύνθηκε

Διατροφή

Ας μην ξεχνάμε ότι κανένας δεν μπορεί να είναι υγιής χωρίς ένα δυνατό και καθαρό συκώτι. Και το γαϊδουράγκαθο είναι ένα γνωστό βότανο για την ευεργετική του επίδραση στο συκώτι που όλες αυτές τις ημέρες των εορτών έχει… δεινοπαθήσει από την κραιπάλη σε φαγητό και ποτό…

Ως γνωστόν, το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ίαμα ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή και η λήψη του γινόταν είτε σε ωμή μορφή, είτε ως βραστή σαλάτα, είτε αποξηραμένο ως ρόφημα. Περιέχει τη δραστική ουσία «σιλυμαρίνη», που βοηθά στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων του συκωτιού.

Έχει χρησιμοποιηθεί παροδοσιακά σε ηπατικές βλάβες και συγκεκριμένα σε λιπώδη διήθηση του ήπατος μη αλκοολικής αιτιολογίας, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα των τρανσαμινασών (ηπατικά ένζυμα) στον οργανισμό.

γαϊδουράγκαθο και σπόροι

Οι διάφορες τοξίνες που προσλαμβάνουμε από τον εντερικό σωλήνα καταλήγουν να περάσουν πρώτα από το συκώτι. Μελέτες έδειξαν ότι η λήψη γαϊδουράγκαθου αύξησε τα επίπεδα της γλουταθειόνης (αντιοξειδωτικό ένζυμο) στα ηπατικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να μειωθεί το οξειδωτικό στρες που αποτελεί την κύρια αιτία ηπατοτοξικότητας.

Βοηθά στην προστασία του ήπατος και των βασικών λειτουργιών του εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται όταν το συκώτι διασπά τις ενώσεις ως μέρος των διεργασιών αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Το γαϊδουράγκαθο βοηθά επίσης στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων των ανεπιθύμητων τοξινών – όπως είναι οι περιβαλλοντικές τοξίνες, οι ρύποι και οι χημικές ουσίες. Ουσιαστικά, βοηθά στη ρύθμιση των ηπατικών ενζύμων για να βοηθήσει το σώμα να αντισταθεί στις περιβαλλοντικές τοξίνες.