Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν… Εδώ τα αεροδρόμια θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο

Μία εικόνα... μία αλήθεια

Η νέα αεροπορική τραγωδία στην Ποκάρα που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 67 ανθρώπους ήρθε να επιβεβαιώσει ότι αεροδρόμια του Νεπάλ θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, καθώς οι πτήσεις είναι… απαιτητικές.

Δεκάδες αεροπορικά δυστυχήματα έχουν συμβεί στο Νεπάλ. Τα πρότυπα ασφαλείας στις αεροπορικές μεταφορές του Νεπάλ είναι χαμηλά λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού και της κακής συντήρησης των αεροσκαφών.

Γιατί τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι τόσο συνηθισμένα στην περιοχή;

Η απάντηση, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, είναι σύνθετη. Από τη μία πλευρά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμαλαΐων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την εναέρια κυκλοφορία. Λόγω των  βουνών και των υψομετρικών διαφορών, συχνά μπορεί να συμβούν ξαφνικές αλλαγές καιρού. Οι πτήσεις εσωτερικού συχνά ακυρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν η ορατότητα έχει επιδεινωθεί ή όταν ο άνεμος έχει υπερβεί τη μέγιστη ταχύτητα που έχει οριστεί για τα αεροσκάφη.

Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να βασίζονται στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος. Και αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς το προσωπικό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Νεπάλ θεωρείται… μη ικανό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της. Επιπλέον, η πολιτεία των Ιμαλαΐων φιλοξενεί μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και δύσκολους διαδρόμους προσγείωσης. Ο καιρός επίσης, στα βουνά του Νεπάλ μπορεί να αλλάξει γρήγορα, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες πτήσης.

Παρά όλους αυτούς τους κινδύνους, η περιοχή με τα Ιμαλάια, το Έβερεστ και πολλούς αρχαίους ναούς, είναι ένας από τους πιο όμορφους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.